În anul 1616, documentele Inchiziției au înregistrat că, în urma judecății Preoților Teologi împotriva opiniei matematicianului Galileo cu privire la modelul heliocentric. Papa Paul al V-lea a ordonat Cardinalului Bellarmino să-l convoace pe omul de știință și personal să-l avertizeze să renunțe la afirmația sa că Pământul se învârte în jurul Soarelui.
Dacă Galileo ar fi refuzat, ar fi fost emisă o interdicție conform căreia ar trebui să se abțină complet de la predarea, apărarea sau discutarea doctrinei. Mai mult, în cazul în care Galileo nu ar fi consimțit, ar fi fost închis. În ziua următoare, pe 26 februarie 1616, Galileo a fost ordonat de Bellarmine „să renunți complet la falsa doctrină… și dacă vei refuza… vei fi închis.” Confruntat cu o astfel de alegere, mulți ani mai târziu, Galileo a retractat susținerea teoriei heliocentrice, dar știa că aceasta nu va schimba realitatea mișcării Pământului.
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.
În 1612, opoziția față de teoria heliocentrică susținută de Galileo a crescut. În 1614, din amvonul de Basilicăi Santa Maria Novella, Părintele Tommaso Caccini (1574–1648) a denunțat părerile lui Galileo privind mișcarea Pământului, considerându-le periculoase și apropiate de erezie. Galileo a mers la Roma să se apere împotriva acestor acuzații, dar, în 1616, Cardinalul Roberto Bellarmino i-a înmânat personal lui Galileo un avertisment oficial să nu mai susțină sau să predea astronomia copernicană. În anii 1621 și 1622 Galileo și-a scris prima carte, Il Saggiatore, care a fost aprobată și publicată în 1623. În 1630, s-a întors la Roma pentru a cere o licență pentru tipărirea lucrării Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii, publicată în Florența în 1632. În luna octombrie a acelui an, însă, i s-a ordonat să apară în fața Sfântului Oficiu din Roma. Papa Paul
Galileo Galilei a fost judecat de un tribunal laic care l-a excomunicat și condamnat la închisoare pe viață. A retractat și conform procedurii a fost judecat de către un tribunal inchizitorial. În urma unui proces papal, în care a fost găsit vehement suspect de erezie, Galileo a fost pus sub arest la domiciliu și mișcările sale au fost restricționate de Papă. După 1634 a stat la casa sa de la țară din Arcetri, lângă Florența. A orbit complet în 1638 și suferea de hernie și insomnie, astfel că i s-a permis să călătorească la Florența pentru consultații medicale. A continuat să primească oaspeți până în 1642, când a murit, după ce a suferit de febră și palpitații.[37][38] Mormântul său se află în basilica „Santa Croce” din Florența.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Poate te interesează și