fbpx

Studenți la medicină, puși să doarmă la cursuri: „Nu deranjați, viitorii doctori dorm aici”

foto: wroclaw.pl

„Nu deranjați, viitorii doctori dorm aici”, este mesajul afișat pe ușa sălii de curs în care zeci de studenți la medicină sunt puși să doarmă. Se întâmplă în Polonia, unde viitorii medici învață cum să doarmă.

Dacă la alte cursuri ar fi dați afară din sală, la ”Applied napology” pot obține chiar și puncte suplimentare pentru dormitul în sală, scrie termedia.pl. Studenții polonezi fac exerciții pentru a dezvolta obiceiuri de somn, astfel încât să nu fie nevoiți să se întrețină cu cofeină sau băuturi energizante.

Ideea de a transforma camerele Centrului de Simulare Medicală UWM într-un dormitor a fost a profesoarei de psihologie pozitivă, Maria Kmita. 

«Înainte să stingem lumina, spun „noapte bună”. După ceva timp, aud sforăit ici și colo. Când terminăm somnul, îi salut cu „bună dimineața”. Se trezesc ușor dezorientați și au nevoie de un moment pentru a reveni la realitate. Ei spun că acest pui de somn îi ajută în timpul zilei și că se simt regenerați. Sunt mulțumiți și curioși de puterea somnului», a declarat dr. Maria Kmita, lector la Universitatea de Medicină din Wrocław, într-un interviu acordat pentru Gazeta Wyborcza.

Cadrul didactic era îngrijorat de oboseala evidentă a studenților, pentru că atunci când vor deveni medici vor trebui să rămână concentrați și să muncească multe ore, pentru a avea grijă de pacienți.

„Văd că studenții sunt obosiți. Mai întâi, prelegeri sau exerciții, apoi învățarea următoarei părți a materialului, care este abundent în studiile medicale. Nu spun că terapia noastră de somn va răsturna sistemul, dar studenții noștri învață astfel igiena muncii, ceea ce se traduce într-o responsabilitate mai mare pentru ei înșiși și pentru pacienți. Mulți oameni nu știu cât de important este somnul. Sunt șocați când arăt statisticile legate de erorile medicale cauzate de lipsa somnului în rândul medicilor cu experiență și, de asemenea, în rândul celor tineri.

Lipsa somnului afectează munca, starea unei persoane lipsite de somn este comparată cu starea de intoxicare cu alcool. Timpul de reacție și concentrarea se deteriorează la fel ca în cazul persoanelor bete. Sunt concluzii puternice și se vede surpriza pe fețele studenților, pentru că nu au auzit niciodată de asta. Un medic care este lipsit de somn nu numai că face un mare rău, ci și greșeli. Acest tip de oboseală cronică nu este bun. Singura șansă a unui medic de a se regenera este să tragă un pui de somn în timpul serviciului, în timpul liber”, a explicat dr. Maria Kmita, pentru wroclaw.pl.

Cursul a fost planificat inițial pentru 24 de studenți, dar s-au înscris de două ori mai multe persoane. Tinerii se prezintă la seminar, chiar dacă nu face nimeni o listă de prezență. Prima jumătate de oră este teorie, apoi încep cursurile practice timp de o oră. Viitorii medici învață cât de important este somnul și cum să doarmă eficient, cu ajutorul exercițiilor de respirație, muzică sau meditație.

Universitatea de Medicină din Wrocław intenționează să dezvolte acest proiect, iar cursurile să fie folosite pentru cercetare în semestrul următor. Oamenii de știință vor folosi sondaje specializate și vor să achiziționeze ceasuri inteligente pentru monitorizarea somnului. Ei vor verifica modul în care somnul le afectează creativitatea, entuziasmul și starea generală de spirit. Rezultatele vor fi analizate și publicate.

Sursa foto: wroclaw.pl

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.