25 iulie 1978: Se naște primul copil conceput ”în eprubetă”

Astăzi împlinește 40 de ani Louise Joy Brown, cea a cărei naștere a revoluționat lumea științei.  Ea a fost primul copil conceput datorită procedurii de fertilizare in-vitro. S-a născut prin operație de cezariană la Oldham District General Hospital, în marea Britanie.

Procedura de fertilizare in vitro în urma căreia s-a născut Louise a fost dezvoltată de medicul Robert Edwards. În anul 2010, acesta a primit premiul Nobel pentru medicină.

 

Cu toate că în limbajul curent a intrat formula ”conceput în eprubetă”, fertilizarea în urma căreia a apărut Louise a avut loc, de fapt, într-un vas Petri.

Patru ani mai târziu avea să vină pe lume și Natalie Brown, sora lui Louise, concepută tot prin fertilizare in vitro. Natalie a fost al patrulea copil născut datorită acestei tehnici medicale.

Tehnica de fertilizare in vitro avea să schimbe radical viața cuplurilor cu probleme de fertilitate. Până în 1999, când Luise a împlinit 21 de ani, mai mult de 300.000 de copii fuseseră deja născuți în întreaga lume datorită acestei proceduri.

Astăzi, Louise Joy Brown este asistentă medicală la o creșă în Bristol. Este căsătorită și are doi copii, ambii concepuți natural. La nunta sa a participat și Dr. Robert Edwards.

Citește și:

24 iulie 1938: Nescafé este lansat comercial în Elveția