fbpx

21 februarie 1866: Lucy Hobbs Taylor devine prima femeie din lume care obține o diplomă în stomatologie

Lucy Hobbs Taylor este  prima femeie din lume care a absolvit o școală de stomatologie (Ohio College of Dental Surgery în 1866) și a obținut o diplomă, în ciuda tuturor barierelor de gen existente la acea vreme.

Inițial, i s-a refuzat admiterea la Eclectic Medical College din Cincinnati, Ohio, din cauza faptului că era femeie, dar un profesor din colegiu a fost de acord să o instruiască și să o convingă să nu renunțe la ideea de a practica stomatologia. Un an mai târziu a încercat din nou, de data aceasta la Ohio College of Dentistry. A fost din nou refuzată din același motiv, era femeie. La scurt timp, un absolvent al colegiului a fost de acord să o pregătească, permițându-i să-și continue studiile în domeniul stomatologiei. În 1861, a decis să-și deschidă propriul cabinet în loc să încerce din nou să intre la o facultate. După un an, s-a mutat în Iowa și a deschis un cabinet stomatologic. Acest lucru i-a permis să fie acceptată ca dentist fără diplomă și să devină membră a Iowa State Dental Society.
După alți trei ani, ca membră a acestei organizații, a fost și nominalizată ca delegat la Convenția American Dental Association. Coincidență sau nu, în același an (1865), Ohio College of Dentistry a decis să renunțe la politica care interzicea admiterea femeilor la instituție. Instantaneu, Taylor s-a înscris ca student senior datorită experienței sale în stomatologie acumulată de-a lungul anilor. A absolvit în 1866, devenind prima femeie din lume care a absolvit o facultate de stomatologie și a obținut un doctorat în stomatologie.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Lucy Hubbs Taylor, curaj și tenacitate

Lucy Beaman Hobbs s-a născut pe 14 martie 1833, în Constable, New York. Ea a fost a șaptea dintr-un total de zece copii. La vârsta de 12 ani, a obținut un loc de muncă de croitoreasă pentru a-și susține frații și surorile. Ulterior, Hobbs a urmat școala și a absolvit în cele din urmă Franklin Academy din New York și a început să predea timp de zece ani în Michigan. În 1859, s-a mutat la Cincinnati și a aplicat la facultatea de medicină de la Eclectic Medical College. Hobbs a fost refuzată din cauza faptului că era femeie, dar a reușit să studieze în privat sub supravegherea unui profesor de la Eclectic. Ulterior, Hobbs s-a înscris la Ohio College of Dentistry. Când i s-a refuzat admiterea la facultatea de stomatologie, a început un program privat de studiu cu un profesor, Jonathan Taft, de la Ohio College of Dental Surgery. Hobbs a aplicat din nou la programul de stomatologie, dar a fost din nou respinsă. Ca răspuns, și-a deschis propriul cabinet, permițându-i să practice stomatologia fără a obține o diplomă.

Cariera profesională

După ce a studiat în privat stomatologia, și-a deschis propriul cabinet stomatologic în Cincinnati în 1861. Curând s-a mutat la Bellevue și apoi la McGregor, Iowa, unde a petrecut trei ani. În 1865, a obținut în sfârșit recunoaștere profesională și i s-a permis să se alăture Iowa State Dental Society, fiind trimisă ca delegată la convenția American Dental Association din Chicago. În noiembrie acelui an, s-a înscris la Ohio College of Dental Surgery ca student senior, unde pe 21 februarie 1866 a devenit prima femeie din lume care a absolvit o facultate de stomatologie și a primit o diplomă în stomatologie. Mai târziu, a scris: „Oamenii au fost uimiți când au aflat că o fată tânără nu a  ținut cont de fragilitatea unei femei și a vrut să studieze stomatologia.”

Hobbs s-a mutat apoi la Chicago, unde l-a întâlnit pe James M. Taylor, cu care s-a căsătorit în aprilie 1867. Taylor l-a convins pe soțul său să intre și el în stomatologie. Cei doi s-au mutat apoi la Lawrence, Kansas, unde au avut un cabinet privat de stomatologie de mare succes, până când el a murit în 1886.

După pierderea soțului până ala propria moarte, pe 3 octombrie 1910, a încetat să mai practice stomatologia, dar a devenit mai activă în politică, militând pentru drepturile importante ale femeilor.

Lucy Hobbs Taylor a fost o deschizătoare de drum pentru multe femei, în special în domeniul medical. Ea a crezut permanent că viața ei a contat pentru „recunoașterea femeilor în profesia de stomatologie pe picior de egalitate cu bărbații.”

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și 

19 noiembrie 1956: S-a născut Eileen Marie Collins, prima femeie astronaut comandant de navetă spațială

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.