fbpx

19 noiembrie 1956: S-a născut Eileen Marie Collins, prima femeie astronaut comandant de navetă spațială

La bordul navetei spațiale Discovery

Eileen Marie Collins s-a născut pe 19 noiembrie 1956 în Elmira, New York și după absolvirea facultății a devenit prima femeie astronaut din Statele Unite ale Americii care a pilotat și, ulterior, a fost comandant al unei navete spațiale.

A absolvit Institutul de Tehnologie din Syracuse în 1978 cu o diplomă în matematică și economie. După facultate, s-a alăturat Forțelor Aeriene unde a fost instruită ca pilot pentru a zbura cu diferite tipuri de avioane și a devenit în cele din urmă instructor pilot. În 1990, în urma unui concurs cu alte 3 competitoare, a fost selectată de către NASA pentru programul de pregătire al astronauților.

Zborul de absolvire la USAF cu F-4 Phantom II, iunie 1990 

Collins a servit ca prim pilot de navetă spațială feminină pe misiunea STS-63, 3-11 februarie 1995, care a inclus o întâlnire pe Stația Spațială Rusă Mir, și, de asemenea, pe misiunea STS-84 (15-24 mai 1997).

La comanda navetei spațiale Columbia, în prima zi a misiunii STS-93

În timpul celei de-a treia misiuni cu naveta spațială, STS-93 (22-27 iulie 1999), care a lansat Observatorul de Raze X Chandra, ea a devenit prima femeie comandant de navetă spațială. În total, a petrecut peste 537 de ore în spațiu.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro


Eileen M. Collins purtând costumul de tip Launch and Entry Suit (LES)

Vrem să explorăm. Suntem oameni curioși. Uită-te înapoi în istorie, oamenii și-au pus viețile în pericol pentru a ieși și a explora… Credem în ceea ce facem. Acum este timpul să plecăm.

Eileen Marie Collins


După retragerea sa din NASA în 2006, a lucrat în sectorul privat și a fost implicată în diverse activități de consultanță și a activat ca vorbitor public. A primit numeroase premii și distincții pentru realizările sale în domeniul astronauticii, inclusiv Medalia de Onoare a Congresului și Medalia de Onoare a Spațiului.

Eileen Marie Collins este un model de inspirație pentru femeile și fetele care aspiră să devină astronauți și a deschis calea pentru mai multe femei în domeniul spațial.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA.


Poate te interesează și:

18 noiembrie 1963: Se lansează primul telefon cu butoane

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.