fbpx

17 iulie 1902: Willis Carrier patentează primul sistem de aer condiționat

La 17 iulie 1902, Willis Carrier a patentat primul sistem care a oferit controlul asupra temperaturii, umidității, ventilației și calității aerului din interiorul unei încăperi ca o soluție la problemele de calitate cu care se confruntă o tipografie din Brooklyn, N.Y.,
Sackett-Wilhelms Lithographing and Publishing Company

El a fost desemnat să rezolve o problemă pentru o uzină tipografică unde controlul umidității era necesar pentru manipularea hârtiei în mașini. Sistemul pe care l-a proiectat cu bobine de răcire a fost instalat la Sackett și Wilhelms Co. în Brooklyn în 1902, deși a fost retrofitat la un sistem existent de încălzire cu ardere la cald, în loc să fie proiectat corespunzător de la zero ca sistem total. Cu toate acestea, Carrier a continuat să îmbunătățească invenția sa și a început industria aerului condiționat.

Se pare că până prin jurul anului 1920, aparatele de aer condiționat erau destul de rar folosite și numai în industrie. Pentru prima dată a fost folosit în industria textilă. Ulterior s-a constatat deosebită să importantă în industria farmaceutică și cea chimică unde controlul asupra umidității și temperaturii era necesar, acestea afectând procesele de fabricație. Treptat aparatul de aer condiționat a fost adaptat la dimensiuni mai mici și a fost mult îmbunătățit, el putând fi folosit pentru controlul temperaturii și umidității din casă.
Drept urmare a acestei dezvoltări și a gradului mare de folosire, în ziua de astăzi, în statele dezvoltate, aparatele de aer condiționat sunt considerate că și parte din întreagă construcție, afirmă patentdesign.ro.

Compania fondată de Willis Carrier, este și astăzi lider mondial în soluții de încălzire, aer condiționat și de echipamente de refrigerare. În 1902, Willis Carrier a rezolvat una dintre provocările cele mai strigente ale omenirii, prin controlul mediului interior cu ajutorul aerului condiționat modern. Invenția sa în domeniul aerului condiționat a permis nenumăratelor ramuri ale industriei să își crească productivitatea globală, bazată pe un mediu sănătos și confort personal.

 Citește și: 

16 iulie, 1965: Se deschide tunelul Mont Blanc

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.