fbpx

18 iulie 1986: Primele imagini de pe Titanic

Azi se împlinesc 32 de ani de când au fost făcute publice primele imagini filmate pe epava vaporului Titanic, cu ajutorul submersibilului la mare adâncime Alvin.

O lume întregă a fost fascinată de priveliștea ”țurțurilor de rugină” (”rusticles”), pe care oamenii de știință i-au cercetat. Acestea au fost produse de bacteriile anaerobe care au acționat asupra metalului din epavă. Aceste bacterii sunt, de fapt, singura formă de viață existentă pe rămășițele faimosului vapor care s-a scufundat pe 15 aprilie 1912.

Epava Titanicului se află la aproximativ 3,8 km adâncime, la 600 de km distanță de coasta provinciei canadiene Newfoundland.

Despre Titanic

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Pachebotul RMS Titanic, din clasa Olympic, a fost deținut de compania White Star Line și a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast. A plecat spre New York cu 2228 de oameni la bord. Numărul mare de victime a fost cauzat, în mare parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane. Un număr mare de bărbați au murit din cauza protocolului „femeile și copiii întâi”.

Titanic a fost proiectat de unii din cei mai experimentați ingineri și a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare șoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranță superioare, Titanicul s-a scufundat și, faptul că s-a scufundat în timpul călătoriei inaugurale, au oferit o notă ironică asupra tragediei. Nebunia din media legată de faimoasele victime ale Titanicului, legendele despre scufundare, schimbările efectuate în legislația maritimă și descoperirea epavei au contribuit la interesul publicului larg.

În aprilie 2012 s-au împlinit 100 de ani de la scufundarea nave

Citește și:

17 iulie 1902: Willis Carrier patentează primul sistem de aer condiționat

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.