fbpx

9 iulie 1960: Submarinul nuclear american USS Thresher a fost lansat la apă

La 9 iulie 1960, a fost lansat la apă al doilea submarin nuclear american  Thresher, cel mai puternic în clasa lui.

 
USS Thresher (SSN-593) în marș, 30 aprilie 1961

După probe și încercări pe mare timp de aproape 3 ani, la 10 aprilie 1963, USS Tresher (SSN-593) s-a scufundat din motive necunoscute  în timpul unui test  la mare adâncime desfășurat la aproximativ 220 de mile (350 de km) est de Boston, Massachusetts.

locul scufundarii

Nave ale US Navy în vecinătatea locului în care s-a scufundat Tresher, 15 Aprilie 1963

Cu 129 de persoane la bord, echipaj și personal auxiliar, pierderea submarinului a fost cea mai mare catastrofă din istoria submarinelor.
Tresher era înarmat cu rachete anitisubmarin Subroc care puteau fi echipate cu focoase nucleare. Epava a fost detectată de batiscaful Trieste la o adîncime de aproape 8,500 de picioare.

epava USS Tresherfotografie realizată în octombrie 1964

Citește și despre evenimentul științific al zilei de 8 iulie: https://www.educatieprivata.ro/8-iulie-1800-pri…-variolei-in-sua/ 

Calendarul Științific este un proiect realizat în colaborare cu ASUR. Misiunea sa este reprezentată de popularizarea cercetătorilor și descoperirilor științifice care ne-au îmbunătățit viața. Realizat în totalitate de către voluntari ai ASUR, Calendarul oferă în fiecare an cel puțin 365 de motive de a ne apropia de știință, fiind adresat tuturor oamenilor interesați de cunoaștere și gândire critică.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.