fbpx

Vitrina unei importante librării din Paris, decorată cu operele unor autori români. Doar doi sunt în programa de Bacalaureat

Foto: Luca Niculescu

Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, a relatat, pe pagina sa de Facebook, că vitrina principală a unei importante librării din Paris este decorată, zilele acestea, cu operele unor autori români de literatură.

De remarcat faptul că doar doi dintre autorii menționați de Niculescu, respectiv Camil Petrescu și Liviu Rebreanu, sunt incluși în programa pentru Bacalaureat.

Relatarea făcută de Luca Niculescu:

”O descoperire foarte frumoasă într-o duminică pariziană ploioasă. În inima cartierului Saint-Germain-des-Prés, lipita de Café de Flore, e una dintre cele mai cunoscute librării din Paris, L’Écume des Pages. Și azi văd că vitrina principala a librăriei este decorata toată cu operele unor autori români. Cioran stă lângă Mircea Cartarescu (care are și o fotografie în interiorul librăriei), Ionesco lângă Eliade, Benjamin Fondane lângă Ilarie Voronca si Florina Ilis, Liviu Rebreanu lângă Mihail Sebastian și Gabriela Adamesteanu, Camil Petrescu lângă Panait Istrati si Norman Manea. Sau, la fel, pus in evidență, un roman recent al lui Catalin Pavel – Arheologia iubirii, alaturi de un volum de teatru al lui Matéi Visniec.

Sunt zeci de titluri : autori clasici sau contemporani, traduceri recente, poezie, proză, eseistică, istorie.
Am călcat evident pragul și i-am întrebat pe tinerii librari cum de le-a venit ideea. Eram puțin emoționat de descoperire așa că nu m-am prezentat chiar de la început. «Ne place mult literatura română și ne gândeam de ceva vreme să o punem în valoare. Sperăm că o să vă placă și dumneavoastră », m-a îndemnat unul dintre tineri, zâmbind sub masca.

Am stat apoi cam o jumătate de ora răsfoind cărți și discutând cu librarii. Operațiunea de promovare în vitrină a scriitorilor români va mai dura cam doua săptămâni. Și, din cate mi-au spus, este un succes, volumele se vând bine. Deci nu pot decât să le mulțumesc pentru inițiativă.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.