fbpx

STUDIU Cum câștigă teren teoriile conspiraționiste despre COVID-19

Un studiu realizat de Centrul de Politici Publice Annenberg al Universității din Pennsylvania arată modul în care câștigă teren teoriile conspiraționiste despre COVID-19, anunță TIME Magazine.

Pentru a realiza lucrarea științifică, publicată luni în revista de specialitate Social Science & Medicine, cercetătorii au chestionat un grup de 840 de adulți americani – mai întâi la sfârșitul lunii martie, apoi din nou la jumătatea lunii iulie – pentru a determina modul în care credințele și acțiunile americanilor cu privire la pandemie s-au schimbat în timp.

Cercetătorii au descoperit că teoriile conspiraționiste cu privire la COVID-19 nu sunt doar obișnuite, ci câștigă tot mai mult teren. În martie, 28% dintre oameni credeau un zvon dezmințit conform căruia guvernul chinez a creat coronavirusul ca armă biologică; dar acest număr a crescut la 37% până în iulie.
Aproximativ 24% credeau că Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a exagerat pericolul virusului, pentru a leza imaginea președintelui american Donald Trump. În ciuda lipsei de dovezi cu privire la aceste speculații, până în iulie, această cifră a crescut la 32%. În martie, aproximativ 15% dintre respondenți au spus că cred că industria farmaceutică a creat virusul pentru a spori vânzările de medicamente și vaccinuri – o altă teorie nefondată – comparativ cu 17% în iulie.

”Dacă o persoană crede sau nu că NASA l-a angajat pe Stanley Kubrick pentru a falsifica aselenizarea, nu are mare influență asupra lumii dincolo de acea persoană. Dar în cazul unei pandemii – care le impune oamenilor să urmeze îndrumările de sănătate publică pentru a se menține în siguranță, gândirea conspiraționistă poate avea consecințe tulburătoare”, comentează jurnaliștii de la TIME Magazine.

Studiul Annenberg a constatat că doar 62% dintre persoanele care au cel mai mare probabilitate să creadă conspirațiile despre coronavirus au spus că poartă o mască în fiecare zi când se află în preajma altor oameni departe de casă, comparativ cu 95% dintre cei care nu cred aceste teorii.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.