fbpx

Anca Biriș, fondatoarea IOANID: ”Vă rugăm, deschideți școlile!”

Anca Biriș, fondatoarea unităților de învățământ privat IOANID, a adresat un apel către autorități, în care cere deschiderea școlilor.

Apelul făcut de Anca Biriș, integral:

”VĂ RUGĂM, REDESCHIDEȚI ȘCOLILE!
Începând de ieri, copiii nu mai au dreptul la educație. Au primit dreptul de a sta cu orele în fața unor ecrane, departe de căldura profesorului și a colegilor, pentru că, după multe zile în care s-a revenit asupra modalității de calcul a ratei de infectare, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis pe seară, iar în scris abia la ora 22:00, să închidă toate grădinițele, școlile și liceele, fără a ne da dreptul să ne susținem pledoaria.
Ca și cum unitățile de învățământ cărora le pasă pot închide totul în doar două ore, pot transmite codurile de acces la videoconferințe, pot crea orare de sistem online cât mai apropiat de cel zilnic, iar profesorii își pot introduce toate informațiile în platforme la fel de repede. A doua informare din partea aceluiași comitet apare la câteva ore distanță, pentru a contrazice un aspect decis inițial: creșele și afterschoolurile rămân deschise. Adică același grup de copii care face ore online, se întâlnește după amiază, stă împreună, iar riscul de răspândire a virusului nu există. Care ar fi raționamentul?
De asemenea, nu se ia în calcul faptul că există școli unde nu a fost niciun caz de COVID, nici în rândul elevilor, nici în cazul profesorilor, acele școli în care se respectă distanțarea, nu se formează grupuri mari, elevii au spații dedicate la exterior și s-a investit constant în aparate de purificat aerul, în lămpi cu ultraviolete și în dezinfectanți autorizați. Aceste școli ce risc reprezintă? Cum să riște să devină focare, atâta timp cât totul este ținut sub control?
Închidem școlile abuziv și, cum sistemul de stat este atât de bine pregătit pentru online, de azi vom avea grupuri de copii la mall, în parc, la locurile de joacă sau în sălile de sport, unde dansează în grup sau desfășoară sporturi de contact. Căci asta se întâmplă lângă noi, asta este realitatea. Și așa ar trebui să fie, căci copiii au nevoie de socializare. Nu mai bine ar stă toți într-un loc unde să nu simtă frică generală și unde sunt supravegheați?
Părinții nu au legislații care să-i ajute în acest caz, căci statul se exprimă ambiguu și este în stare să ia decizii doar pe fugă, fără raționamente logice care să acopere toate domeniile implicate. Școlile private militează pentru redeschiderea spațiilor în care se respectă măsurile, în care nu s-au înregistrat cazuri, asumându-și controale prin care să se verifice respectarea protocoalelor recomandate, poate bunele practici se copiază și se implementează și în cazul sălilor de clasa de la stat, unde au rămas aceleași colective de 40 de elevi.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.