fbpx

Legea mandatelor de rectori pe viață, adoptată cu voturile PSD și PNL

sursă foto: ReporterIS.ro

rectori

Senatul a modificat, astăzi, Legea Educației, astfel încât rectorii să își poată păstra mandatul pe viață. 

Senatorii PNL au votat în favoarea proiectulul, potrivit înregistărilor de la ședință, consultate de Educație Privată.

Printre beneficiarii legii se numără și fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, în prezent rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. În luna iunie a acestui an, Toader a fost validat pentru al doilea mandat. Dacă Legea Educației nu ar fi fost modificată, acesta ar fi fost și ultimul mandat al fostului ministru.

Anunțul privind adoptarea legii a fost făcut de senatorul USR Vlad Alexandrescu.

”Discutăm zilele acestea despre funcții „pe viață” – ideea însăși e absurdă!
Tocmai a trecut astăzi în Plenul Senatului o modificare la Legea Educației, prin care mandatele rectorilor NU mai sunt limitate la două!
Baronii universitari înfrățiți dincolo de partidele politice profită de contextul electoral și de perioada de final de legislatură parlamentară în care se negociază funcții și locuri în viitoarea legislatură. Senatul este camera decizională pe acest proiect, PLX 306/2020, iar semnele că „se pregătește ceva” au venit încă din luna iulie, așa cum anunțam aici.
Actuala configurație parlamentară este perimată și are nevoie de o schimbare radicală, iar apariția de amendamente pe ultima sută de metri, înainte că opinia publică să fie măcar consultată, este o practică care trebuie să dispară.
Îi solicit președintelui Iohannis să nu promulge această lege, care conține o modificare toxică pentru democrația universitară, și s-o întoarcă la Parlament”, a scris Alexandrescu pe Facebook.
Parlamentarul USR declara, în luna iulie, că în Comisia de apărare a Senatului, proiectul a fost susținut de reprezentanții PSD și PNL:
Comisia de apărare din Senat, co-raportoare la proiectul de lege care modifică Legea Educației Naționale în ceea ce privește învățământul militar, a aprobat astăzi, prin votul majorității senatorilor PSD și PNL, eliminarea prevederii care limita exercitarea funcției de rector la două mandate complete. USR se opune acestei modificări, așa cum a făcut-o și în trecut, când PSD a mai încercat, pe diferite căi, să le asigure rectorilor posibilitatea de a ocupa funcții pe viață.
rectori

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.