fbpx

Ecaterina Andronescu, întrebată despre lipsa săpunului în școli: ”Copiii să își ia șervețele umede”

În plină extindere a gripei în România, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a prezentat, într-o emisiune difuzată de Digi 24, o soluție originală pentru copiii din școlile în care nu există condiții minime de igienă. Întrebată de moderator ce ar trebui să facă elevii din școlile în care nu există săpun la baie, unele aflate chiar în centrul Bucureștiului, Andronescu a răspuns: ”Să plece de acasă cu șervețele umede. Șervețelul este un element extrem de important și copilul trebuie să învețe să îl folosească.”

Invitată în aceeași emisiune, profesoara de limba română Oana Moraru, a precizat că standardele ar trebui să fie, totuși, altele, atunci când vorbim despre sănătatea copiilor: ”Nu ave regulamente care să fie respectate. În Finlanda, și la clasa a XII-a, dacă un copil dă semne de răceală este trimis acasă.”

Ecaterina Andronescu a vorbit și despre faptul că părinții sunt aceia care, de multe ori, decid să își trimită copiii bolnavi la școală: ”Ar trebui să îi îndemnăm pe părinți să nu mai facă acest lucru. Să facem o școală pentru părinți și poate și în lege să avem un capitol dedicat părinților. Am văzut în legea japoneză.”

Ministrul Sănătății: ”Suntem în pragul unei epidemii de gripă”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, la Digi 24, că suntem în pragul unei epidemii de gripă, dar nu avem încă epidemie de gripă. Direcțiilor de Sănătate Publică și Ministerului Educației le-au fost transmise un set de măsuri pe care trebuie să le ia, măsuri stabilite în urma unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută între ministru și specialiști de la Institutul Național de Sănătate Publică. În afară de vaccinul antigripal, care este cel mai sigur mod de a ne proteja, trebuie să respectăm anumite măsuri igienico-sanitare: de evitat aglomerațiile, părinții să-și țină copiii bolnavi acasă, iar în școli să se facă un triaj epidemiologic – adică să se constate dacă un copil prezintă simptomele unei răceli sau nu. De asemenea, spitalele trebuie să limiteze vizitele, a precizat Sorina Pintea.