fbpx

De ce au amânat SpaceX și NASA lansarea misiunii Crew Dragon pentru sămbătă, 30 mai

Sub amenințarea de vreme rea, cu nori cenușii pe cer și vânt puternic dinspre Atlantic, SpaceX și NASA au amânat  lansarea misiunii spațiale Crew Dragon (Demo-2), care urma să fie prima misiune cu echipaj uman pentru compania lui Elon Musk și prima cu astronauți americani în aproape un deceniu.

Următoarea fereastră de oportunitate anunțată de SpaceX este sâmbătă 30 mai de la 22:22, ora Bucureștiului. 

SpaceX este reponsabilă pentru această misiune spațială, iar NASA este consultantul, dar și clientul în același timp prin transportul celor doi astronauți, Robert L. Behnken și Douglas G. Hurley, la Stația Spațială Internațională, Lansarea celor doi astronauți NASA cu racheta construită de SpaceX ar putea fi decisivă pentru viitoarea  explorare a spațiului și care ar putea pune bazele viitoarelor misiuni comerciale.

Falcon 9

SpaceX ar putea să vândă zboruri în spațiu către persoane fizice, companii și chiar alte țări, oferind astfel noi oportunități de turism, producție și cercetare.

Revenind la tentativa de lansare de ieri, evenimentul a avut parte de invitați la nivel înalt, astfel, chiar dacă au zburat separat, președintele Trump și vicepreședintele Mike Pence au sosit de la Washington pentru a se afla în centrul spațial al NASA.

trump

Donald Trump Air Force 1

Cu un sfert de oră înainte de lansarea rachetei, un ofițer al escadrilei 45 al forțelor Spațiale Divizia Meteorologică, l-a informat pe Directorul Misiunii că momentul trebui amânat cu 10 minute pentru a avea condiții meteo optime. Din nefericire, cele 10 minute ar fi făcut ca nava spațială să nu se mai intersecteze cu Stația Spațială Internațională, destinația finală, așa că decizia de amânare pentru următoarea fereastră de oportunitate a venit în mod firesc. 

interior capsula

Interiorul capsulei Dragon

Acest tip de abandon, din cauza vântului și a norilor, chiar și cu doar câteva minute înainte de numărătoarea inversă, nu este neobișnuit, mai ales cu vremea schimbătoare din Florida. Decizia de lansare este guvernată de un set riguros de reguli obținute din experiența lansărilor anterioare De exemplu, când vântul depășește un anumit prag sau norii au o sarcină electrică care ar putea provoca fulgere, lansările sunt oprite, deoarece riscul unui eșec catastrofal este prea mare. 

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a declarat la NASA TV, că ofițerii meteorologici erau îngrijorați din cauza excesului de electricitate din atmosferă, care, la ridicarea navei DRAGON, ar fi putut efectiv „declanșa fulgere”. El a lăudat echipa care a luat decizia de a abandona lansarea: „În niciun caz, nimeni nu trebuie să simtă vreo presiune”, a mai spus el. „Dacă nu suntem pregătiți să lansăm, pur și simplu nu lansăm.”

Cine sunt astronauții NASA?

astronautii NASA

Astronauții sunt Robert L. Behnken și Douglas G. Hurley sunt prieteni și colegi din 2000, când ambii au fost selectați de NASA pentru a fi astronauți. Amândoi au experiență ca piloți militari și au zburat fiecare de două ori anterior în misiuni spațiale, deși aceasta este prima dată când lucrează împreună la o misiune.

În 2015, aceștia s-au numărat printre astronauții aleși să lucreze cu Boeing și SpaceX la dezvoltarea vehiculele spațiale comerciale ale acestor companii. În 2018, au fost repartizați la primul zbor SpaceX.

poza de grup

Elon Musk și JimBridenstine alături de astronauții Doug și Behnken pentru o poză de grup înainte de lansare

Elon Musk și administratorul NASA, Jim Bridenstine, fiecare purtând măști chirurgicale și stând la distanță socială de doi metri față de astronauți, au avut o scurtă discuție cu aceștia, care mai apoi și-au continuat drumul spre îmbarcare.  Aproximativ în același timp, NASA a distribuit un video cu Kelly Clarkson interpretând imnul național.

Înainte de intra în liftul care-i ducea spre capsulă, Doug și Behnken au luat o machetă a stației Falcon 9 și au ridicat-o deasupra capetelor ca pe o cupă de campioni la fotbal. Apoi, au intrat în lift, au dat câteva telefoane celor dragi și au traversat un pod înainte de a urca în capsulă. După o serie de verificări de siguranță, trapa a fost închisă. Un controlor al misiunii SpaceX a întrebat „Sunteți gata?” Unul dintre astronauți a răspuns ferm: „Suntem gata”. Din nefericire, așa cum știm, lansarea misiunea spațială a fost amânată pentru Sâmbătă 30 mai, ora 22:22.

Chiar și după ce lansarea a fost anulată, astronauții au fost obligați să aștepte în capsulă timp de aproximativ o oră până când combustibilul a fost pompat din rachetă și astfel au putu ieși în siguranță.

Crew Dragon este o versiune actualizată a capsulelor originale Dragon, aparținând  companiei SpaceX, capsule care au fost folosite de mai multe ori pentru a transporta marfă, dar nu și oameni la Stația Spațială Interanțională.

Crew Dragon are spațiu pentru până la șapte persoane, dar pentru misiunile NASA vor fi rezervate doar patru locuri. Dacă această lansare reușește, NASA plănuiește să ducă alți 4 astronouți la Stația Spațială Internațională. 


Vizionați aici filmul lansării eșuate realizat de New York Times 


Dacă ați ajuns aici, citiți și:

Școlile private s-au oferit să preia gratuit elevi din învățământul de stat. 15 iunie, data cea mai probabilă pentru deschiderea grădinițelor

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.