fbpx

Nevoia de educaţie sexuală a copiilor de la 8 la 12 ani

de Miruna Pătrașcu

În jurul vârstei de 8 ani, încep să fie eliberaţi în corpul copiilor hormonii de creştere. Dintre primele semne sunt câteva fire de păr la subraţ şi ceva pubian. Următorul semn este începerea creşterii sânilor şi la fete şi la băieţi (grăsimea adunată acolo se va muta ulterior spre umeri şi majoritatea băieţilor nu vor avea sâni proeminenţi). Primul semn de creşterea sânilor este întărirea sfârcurilor – acesta este momentul în care mulţi părinţi încep să se preocupe că ar putea fi ceva  în neregulă cu copiii lor. Nu vă stresaţi, este perfect normal.

 

Prezenţa hormonilor de creştere în corpul copiilor voştri declanşează tot felul de procese:

  • Unele ţin de fizicul lor: corpul începe să crească şi să se modifice:
    • li se lungesc picioarele şi mâinile şi încep să se împiedice din nou (ca atunci când erau copii)
    • încep durerile de creştere
  • unele ţin de emoţional – -debalansarea hormonală produce accese de furie, de râs şi de tristeţe
  • şi altele ţin de redefinirea relaţiilor – nu se mai simt aşa apropiaţi de voi şi le este dificil să îşi continue relaţiile de prietenie cu sexul de care sunt atraşi

Dacă nu aţi vorbit niciodată cu copiii voştri despre corpul lor, acum devine vital să o faceţi. Este important să ştie ce li se întâmplă şi de ce.

De ce trebuie să treacă prin toate aceste „chinuri”, de ce le scapă sentimentele de sub control, de ce le vine să mănânce întreg frigiderul, de ce au vise erotice, poluţii nocturne şi de ce le vine ciclul. 

În lipsa acestor informaţii, copiii vor crede că sunt singurii cărora li se întâmplă, că este o competiţie pe care sigur o pierd (cui îi cresc sânii ai repede, cine are cel mai mare penis, cui i-a venit ciclu, etc), vor fi izolaţi  în ruşinea lor. 

Sigur ştiţi poveştile cu fetele care cred că mor atunci când le vine ciclul prima dată şi băieţii care cred că au început să facă pipi pe ei când penisul lor începe să producă spermă şi sunt sigură că în bula educată din jurul nostru aceste lucruri se întâmplă din ce în ce mai rar. Majoritatea părinţilor povestesc copiilor lor lucrurile care ţin de dezvoltarea fizică (păr în locuri ciudate, sâni, schimbări ale organelor sexuale, ciclu, poluţii nocturne), dar este foarte important să povestim cu ei şi despre partea emoţională şi despre sexualitate.

 

Din lucrurile care au apărut de-a lungul cursurilor pe care le-am ţinut, vă povestesc câteva:

  • visele erotice apar  la vârste mici – cei mai mici copii  care le-au povestit avea 8 ani de zile. Când sunt mici, pentru că le lipsesc referinţele, visează că se ţin de mână, că se pupă, că se iau în braţe. Sunt copleşiţi de ruşine cu toate astea, nu ştiu dacă asta înseamnă că le place omul ăla foarte tare deşi nu se gândiseră la el/ea, nu ştiu cum să se poarte cu el/ea în continuare. (dragi copii: nu înseamnă că dacă visaţi pe cineva vă şi place în mod special – capul face ordine în amintiri în mod  aleator; mulţi  oameni şi mari şi mici au vise erotice, asta nu insemana nimic –nu sunt imorali, nu este nimic în neregulă cu ei (ca şi sentimentele, visele nu sunt controlabile).
  • Sentimentele: Aţi văzut filmul Întors pe dos? Este minunat şi super corect din punct de vedere psihologic. Dragi copii: Aţi văzut cum i se restructurează panoul de comandă al sentimentelor pentru a deveni mai subtil. Aşa o să păţească şi al voastru. După o perioadă tumultoasă, în care ca şi lui Reily o să vi se dărâme insulele copilăriei, pentru a se construi altele, lucrurile o să se liniştească. Adolescenţa este tumultoasă şi poate fi dificilă, dar trece, la sfârşitul ei lucrurile or să fie mai senine. Aveţi nevoie doar de răbdare şi sprijin de la adulţii din jurul vostru. 
  • Din cauză că modificările sunt atât de profunde sentimentele lor se bulversează şi fac crize de râs de nu pot fi opriţi (astea sunt frumoase), dar şi de furie şi de tristeţe. Accesele sunt greu de controlat – ar avea nevoie să fi avut mult  exerciţiu de control al emoţiilor până atunci ca se se poată descurca – şi sunt speriecioase şi pentru ei şi pentru noi. Se întâmplă tuturor copiilor şi pe măsură ce corpul se obişnuieşte cu modificările hormonale or să se întâmple din ce în ce mai rar. Nu îi faceţi să se simtă ruşinaţi de ieşiri şi nu vă îngrijoraţi. (dacă aţi fost însărcinată sau aţi avut o femeie însărcinată în preajma, probabil ştiţi ce pot face modificările hormonale). 
  • Aveţi grijă că depresia adolescenţilor este o realitate şi au nevoie de ajutor. Ca şi depresia post-partum poate să nu aibă legătură cu mediul în care trăiesc, ci doar cu modificările hormonale. Aveţi grijă ca tristeţea din care nu mai pot ieşi, să nu dureze luni de zile şi nu ezitaţi să căutaţi ajutor specializat.
  • Povestiţi-le că fetele încep să crească mai repede. Băieţii rămân în urmă cu cam 2 ani. Până atunci se jucau împreună, acum sunt în 2 lumi diferite, pentru o vreme. Au alte preocupări, alte emoţii, alte lucruri pe care le văd în lume. Efortul pe care trebuie să îl facă se se înţeleagă este mai mare şi îi ajută dacă o ştiu.
  • Povestiţi-le despre sex şi atracţia sexuală. Mulţi părinţi emancipaţi şi educaţi uita să le povestească copiilor de ce li se modifica corpul . În lipsa explicaţiei a de ce, copiii nu pot recunoaşte sentimentul de atracţie sexuală. Dacă nu îl pot recunoaşte, nu pot vorbi despre el şi nu îşi pot, în consecinţă, controla comportamentele pe care le generează. De ce înnebunesc când vine primăvara, de ce le e greu să se concentreze le scoală când fata sau băiatul de care le place a zâmbit, etc. Sentimentul este un puiuţ, un exerciţiu, deocamdată, dar o să crească şi trebuie să îl ştie.
  • În jurul vârste de 11/12 ani încep să intuiască dacă au atracţie sexuală pentru oamenii de acelaşi sex cu ei. Nu pot ştii sigur, este doar o intuiţie. Vorbiţi despre asta cu ei cu limbaj tolerant şi inclusiv, despre cum nu este o opţiune, ci o descoperire, despre drepturile şi libertăţile oamenilor, despre minunată diversitate a lumii. Aveţi grijă cum lăsaţi fricile şi discriminările să vă altereze relaţia cu copilul. Atracţia sexuală a copilului vostru nu poate fi schimbată de libertatea pe care i-o dăţi, relaţia voastră cu ei şi relaţia lor cu ei înşişi poate fi însă schimbată radical. Ştim cu toţii că România nu este o ţară tolerantă şi că ar avea o viaţă grea, dar, pentru că oricum nu putem influenţa nimic, să nu lăsăm discriminarea să înceapă cu noi

 

Acestea sunt doar câteva idei. O listă completă de subiecte şi nivelul la care au nevoie să fie atinse găsiţi aici. 

Despre autoare:

Miruna Patrascu sustine cursuri de educatie sexuala pentru parinti (cum sa vorbeasca cu copii lor despre sex) si tineri intre 7 si18 ani atat in cursurile deschise de la Planeta Stiintei cat si in scoli. Pentru intrebari si comentarii ii puteti scrie la [email protected]

Miruna Pătrașcu susţine la centrul de cursuri pentru copii Planeta Ştiinţei, cursuri de educaţiei sexuală pentru tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani. Cursul de cheamă Despre Adolescenta, schimbări sex şi sentimente

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.