fbpx

Șeful ANAF: Profesorii care dau meditații să își facă PFA

Photo 247805188 / Anaf © LCVA | Dreamstime.com

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF (Agenţiea Naţională de Administrare Fiscală), , i-a îndemnat pe profesorii care dau meditații să îşi înfiinţeze PFA pentru a intra în legalitate.

 Lucian Heiuş, a declarat că există un proiect de informare pe tema profesorilor care acordă meditaţii elevilor.

„Este un proiect de informare pe această temă. Nu cred că o să pornim în curând controale în această direcţie, dar toţi ştim că este un fenomen care se practică de mulţi ani cu aceste meditaţii şi care nu sunt sub nicio formă fiscalizată, dar ele sunt, de fapt, nişte venituri de natură salarială. Noi am făcut o campanie intensă prin care am explicat profesorilor care practică acest lucru, ca să intre în legalitate să îşi înfiinţeze un PFA”, a spus Heiuş, citat de Aleph News.

Cadrele didactice care dau meditații contra cost sunt obligate să aibă și să utilizeze case de marcat, precizează ANAF, în ghidul destinat acestei categorii profesionale, publicat pe pagina sa de internet.

Alte prevederi din ghidul pentru profesori:
  • Meditațiile acordate în particular de cadre didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar reprezintă operațiuni scutite de taxa pe valoare adăugată.
  • Contribuabilii, persoane fizice, care intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații (altele decât cadrele didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar), au obligația să țină evidențe corecte și complete ale tuturor operațiunilor efectuate în desfășurarea activității lor cu ajutorul Jurnalului de vânzări, și al Jurnalului de cumpărări și se înregistrează în scopuri de TVA în următoarele situații:
    a. prin opțiune;
    b. la depășirea plafonului de scutire de 300.000 lei prevăzut în Codul fiscal;
    c. în situația în care efectuează achiziții intracomunitare, prestează sau primesc servicii către/de la persoane impozabile din UE.
  • În cazul în care persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/heius-national-agency-fiscal-administration-romania-bucharest-may-lucian-ovidiu-new-president-romanian-anaf-holds-image247805188

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.