fbpx

ANAF: Profesorii care dau meditații sunt obligați să utilizeze case de marcat – ghidul complet

Cadrele didactice care dau meditații contra cost sunt obligate să aibă și să utilizeze case de marcat, precizează ANAF, în ghidul destinat acestei categorii profesionale, publicat pe pagina sa de internet.

La capitolul referitor la obligația de a folosi case de marcat, ANAF precizează:

”În situația în care contribuabilul care obţine venituri din activități independente încasează
integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de
numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie, acesta are
obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.”

Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) până la data de 25 mai, mai precizează ANAF, în ghidul citat.
Alte prevederi din ghidul pentru profesori:
  • Meditațiile acordate în particular de cadre didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar reprezintă operațiuni scutite de taxa pe valoare adăugată.
  • Contribuabilii, persoane fizice, care intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații (altele decât cadrele didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar), au obligația să țină evidențe corecte și complete ale tuturor operațiunilor efectuate în desfășurarea activității lor cu ajutorul Jurnalului de vânzări, și al Jurnalului de cumpărări și se înregistrează în scopuri de TVA în următoarele situații:
    a. prin opțiune;
    b. la depășirea plafonului de scutire de 300.000 lei prevăzut în Codul fiscal;
    c. în situația în care efectuează achiziții intracomunitare, prestează sau primesc servicii către/de la persoane impozabile din UE.
  • În cazul în care persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.