fbpx

Schimbare majoră în școli: Managementul va fi împărțit între directorul educațional și cel administrativ

Managementul școlar va fi modificat substanțial prin noua Lege a educației, a anunțat, azi, ministrul Sorin Cîmpeanu, la o dezbatere organizată de Asociația pentru Valori în Educație.

Astfel, școlile vor fi conduse de un director administrativ și un director educațional, care vor avea atribuții separate. 

Potrivit ministrului, noua Lege a educației va fi gata cel mai devreme în septembrie 2022 și cel mai târziu în septembrie 2023.

“Propun instituirea funcției de director administrativ în nouă lege a Educației, care să fie o punte între școală și autoritatea locală. Trebuie să sprijine bunul mers al personalului didactic și nedidactic, să fie legătura cu comunitatea locală. El ar trebui să “aibă competențe în științe economice și ale administrației economice, iar prin programe ca PNRR și CRED vom putea finanța dezvoltarea lor”, a spus Cîmpeanu.

El a explicat că trebuie ca directorul educațional să fie degrevat de această sarcină a legăturii care trebuie să fie permanentă care anumite probleme ce țin de finanțarea școlii: ”Să nu există răspunsul este la ore astăzi, este la ore și mâine, poate poimâine răspoimâine ne dăm seama că avem un director care este un profesor excepțional doar că nu prea știe să citească un buget”.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că, din punctul său de vedere, directorul trebuie să aibă cel mai mare salariu dintre toți angajații unei școli.

3 comments

 1. Petru Igor spune:

  Din păcate, în afară de gafe, acest ministru nu s-a evidențiat prin nimic. Programe vechi, stufoase, lipsa de motivație a profesorilor, elelvi obosiți și o școală care nu mai oferă decât cunoștințe teoretice, care nu-i mai învață pe elelvi să facă ceva practic. Sigur, vorbim despre orice numai reformă să nu se facă. profesorii trebuie să mai facă ceva pe lângă școală, să aibă inițiativă, să treacă de la a supraviețui la dezvoltare.

 2. Gabriela spune:

  Domnule ministru ceea ce considerați ca ar trebui sa facă un director administrativ fac eu ca administrator, în fiecare zi. Sporul de conducere pt ca am în subordine peste 30 de oameni il iau secretarii șefi și contabilii deși aceștia au salarii foarte mari prin sporul e contr preventiv și funcția de secretar șef. Ce doriți dstra acum este sa fie aduși în sistem oameni care habar nu au cu ce se mănâncă aceasta munca titanica de administrator patrimoniu, care este și secretar, economist,se ocupa de achiziții fără sa fie școlarizați, lider, casier, consilier economic pentru părinți, și va pot da o lista enorma de atribuții, adică eu sa muncesc iar aceștia sa fie directori. Vreți sa dam concura dacă vrem sa fim directori administrativ Am dat o data acest concurs la angajare domnule ministru. Încercați sa fiți corect și sa faceți diferența la volumul de munca, nu poți salarizat mai mult un administrator de școală comunala cu o clădire și 4 clase, 1 îngrijitoare și atât fata de un administrator, spre exemplu eu care am o grădiniță cu program prelungit cu i grupe, cu 13 oameni în subordine, plus mai nou o Cresa cu 3 grupe plus încă 11 oameni în subordine, o școală Gimnazială cu peste 20 de clase și încă 7 oameni în subordine, plus încă o școală primara cu peste 30 de clase și încă 6 oameni în subordine plus încă o grădiniță cu program scurt cu încă 1 om în subordine Vreți sa știți ca după 34 de ani de munca, am studii economice superioare plus liceu economic de contabilitate, am un salariu NET de 3000 de lei iar noile educatoare puericultoare cu liceu și atât au salariul de 2800NET????Credeti ca se poate cere implicare și calitate unui om subjugat, umilit, batjocorit și muncit pana la epuizare doar pt ca TREBUIE??? poate nu știți dar chiar suntem bătaia de joc a tuturor. Toți au drepturi, merita numai noi NU. Vreți sa va spun și despre personalul auxiliar nedidactic care este pus sa muncească și norma colegilor care se inbolnavesc sau pleacă din sistem, fără sa fie plătiți asa cum sunt cadrele didactice??? DE CE pentru unii se poate iar pentru alții nu??? Zile libere nu vrem pt ca nu le putem pune în farfurie în loc de mâncare d-le ministru, vrem și noi sa ne permitem vacante superbe pt ca MUNCIM. din păcate nu ne respectați.

 3. Roman G. spune:

  Mare drepatate aveți doamna!
  Mai nou sunt numiți directori care au dosar penal pentru violenta in școala și care au spate politic.
  Nu se mai respecta nimic. La IȘJ Dambovita au numit o inspectoare care habar nu are sa lege o fraza, dar care numește directori prin detasare in interesul învățământului cadre didactice care au dosare penale, care aduc voturi partidelor și care sunt incompetente.
  Va dați seama ce directori administrativi vor numi? Oare nu se sesizează domnul ministru la câte mesaje primește?

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.