fbpx

Rusia: Un elev a strigat ”Glorie Ucrainei!” în școală. Poliția i-a tăiat curentul acasă și l-a chemat la interogatoriu

Photo 48437321 © Olegkozyrev | Dreamstime.com

Publicața Novaya Gazeta, ziar de opoziție în Rusia, spune povestea lui Kyrill, un elev de clasa a șasea care a strigat ”Glorie Ucrainei!” pe coridorul școlii și a pus întrebări la ora de istorie despre invazia din Ucraina.

Kirill ( publicația nu indică numele de familie la cererea mamei sale) are 12 ani, învață în clasa a VI-a a unei școli din Moscova. Mama sa Natalia spune că băiatul are rădăcini ucrainene și ceea ce se întâmplă acum între Rusia și Ucraina îl doare.

Vineri, 4 martie, elevii de clasa a VI-a au avut lecția obișnuită de istorie. Kyril povestește ceea ce s-a întâmplat:

– Profesoara a spus: „De fapt, acest lucru nu se discută cu elevii de clasa a VI-a, dar dacă vrei să înțelegi ce se întâmplă, atunci pune întrebări”. Și am început să pun întrebări. Am întrebat: „De ce Putin [a început o „operațiune specială”]?” La aceasta profesoara a răspuns că este o „operație specială”. Ea a spus: „Nu știu exact unde sunt trupele noastre acum, dar dacă s-ar fi oprit la jumătatea drumului, agresiunea ucraineană ar fi continuat”. O mică parte a clasei a fost de partea mea, au pus și întrebări. Profesoara a spus: „Specialiştii din Ucraina şi Statele Unite fac acum postări false, spun că oamenii sunt bătuţi la mitinguri. Dar mitingurile trebuie coordonate.” Am întrebat: „Cum poate fi coordonat cu guvernul un miting împotriva acțiunilor guvernului?” Ea nu mi-a dat un răspuns.

După aceea, am pus întrebarea, de ce a început cineva asta și când se va termina totul? Ea a spus că Ucraina a început-o și se va termina când Ucraina va capitula.

Ea ne-a mai spus că nazismul înflorește printre ucraineni, că din clasa întâi scrie în manuale că Ucraina este o superputere. Am mulți prieteni din Ucraina, i-am întrebat – nu au asta în manuale.

După aceea, după cum spune Kirill, a mers la o altă lecție și a strigat pe coridor: „Glorie Ucrainei!”. Unii dintre școlarii care stăteau pe coridor au răspuns cu un slogan.

Această opoziție a elevilor de clasa a VI-a nu a trecut neobservată.

Mama lui Kirill spune că a primit un apel pe WhatsApp de pe un mobil necunoscut: „O voce de femeie, fără să se prezinte, a spus că sună în legătură cu fiica mea. Am mai glumit că poate sunt o mamă atât de rea încât nu știu că am o fiică. Și, spun ei, adică despre fiul tău. Vino să vorbești cu poliția. I-am spus: „Cheamă-mă cu citație, voi veni.

A doua zi dimineață, pe la ora zece, a sunat-o profesoara de la clasă al fiului ei. A invitat-o ​​pe Natalia să vină la școală până la ora douăsprezece după-amiaza. Ea a explicat că ofițerii inspectoratului pentru minori au vrut să poarte o conversație cu fiul ei și cu ea.

Natalia a ajuns la școală și a scris o declarație că își ia fiul „din cauza faptului că copilul este presat și i se creează condiții insuportabile pentru educație” din cauza opiniilor sale politice. L-am urcat într-un taxi și l-am dus la serviciu. La ușa școlii, a dat peste un grup de polițiști.

A doua zi, duminică, Kirill era singur acasă. Mama plecase la serviciu. În acest moment, doi polițiști au început să bată în la ușa apartamentului, dar Kirill nu l-a deschis. Au bătut aproximativ o jumătate de oră, apoi au oprit curentul în apartament, au lăsat o somație „să cheme la interogatoriu” sub ușă și au plecat. Adresa conținea o dată scrisă ilizibil a interogatoriului și o amenințare de „supus arestării” în caz de neprezentare.

„M-am așezat pe pat și m-am gândit ce se va întâmpla acum”, spune Kirill. „Dar nu mi-a fost frică. M-am întrebat chiar ce s-a întâmplat acolo. Cum se hotărăsc acolo: aici avem un băiețel de doisprezece ani care și-a exprimat părerea, să mergem la el acasă. Aici nu ne deschide, să-i stingem lumina.

Cui i-a venit ideea să se plângă poliției despre un elev nesigur de clasa a șasea? Familia are un conflict de lungă durată cu școala. Mama preferă acum să comunice în scris cu administrația. Dar tot crede că înainte de a contacta poliția, ai putea măcar să-i scrii sau să o suni. Ea nu știe cine a făcut plângerea la Poliție. Nici profesorul clasei nu știe,  dar a promis să clarifice.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.