fbpx

România Educată nu începe cu școlile. România Educată începe cu Noi.

De Marcel Bartic, director educațional Little London International Academy

Aștept cu interes un proiect educational pentru România Obișnuită.

Unul dintr-ăla în cuvinte simple, pentru oamenii simpli. Oamenii obișnuiți. Nu pentru olimpici, nu pentru genii, nu pentru cei cu vocație pentru cariere extraordinare.

Pentru oamenii care compun, de obicei, o țară.

Să ne arate drumul spre o viață trăită cinstit. Cum să înveți, de mic, să dai bună ziua și să spui mulțumesc. Cum să-ți faci meseria responsabil și conștiincios. Cum să oferi, în metrou, locul unei doamne sau persoane in vârstă. Cum să nu depășești coloana de mașini pe linia de tramvai.

Aș vrea un proiect în care noi, oamenii obișnuiți, să învățăm încă din școală că nu trebuie să așteptăm să vină altcineva să ne curețe zăpada din fața blocului. Să ne învețe cum să nu mai facem grătare prin pădurile României, în urma cărora rămân munți de gunoaie.

Îmi doresc un proiect în care copiii să înțeleagă de ce e nevoie să facă voluntariat. Să doneze sânge. Să meargă la vot, dacă au împlinit optsprezece ani. Să nu se mai resemneze, cum am făcut noi.

Îmi doresc un proiect în care, noi, părinți și profesori, sa fim, înainte de toate, modele pentru copiii noștri. Să facem noi mai întâi lucrurile pe care le cerem celor mici. Să facem din puterea exemplului cel mai puternic instrument pedagogic.

Să renunțăm la a mai fi ipocriți.

România Educată nu începe cu sistemul de învățământ. Cu școlile. Cu miniștrii sau președintele.

Începe cu mine.

Cu tine.

România Educată începe cu Noi.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *