fbpx

Fluturele, uraganul și Binele. Despre puterea uriașă a faptelor mici

În fizică, ”efectul de fluture” (The Butterfly Effect) este acea teorie potrivit căreia, dacă un fluture își mișcă aripile în New Mexico, are puterea de a declanșa un uragan în China. Este studiată de oamenii specializați în teoria haosului.

În viața noastră, funcționează invers: nu este despre haos, ci despre ordine. Nu este despre un efect nociv, ci despre bine. Însă, la fel ca și în fizică, este despre puterea imensă pe care o poate avea un gest aparent minor. Despre felul în care faptele mici pot schimba vieți și salva destine.

O carte citită unui copil lipsit de orizont îi poate deschide lumea.

O vorbă bună spusă unui om aflat într-o situație disperată îl poate inspira și îi poate da curajul să caute soluții.

O donație de câțiva euro printr-un sms poate contribui la salvarea unei vieți.

O oră petrecută cu un om bolnav și singur îi poate face mai frumoase ultimele zile.

 

Compania de produse medicale Hartmann, cu o tradiție de 200 de ani, a înțeles forța imensă a acestei idei și a coagulat-o într-o campanie: ”200 de fapte mici”. Concret, Hartmann sprijină fundațiile care aduc alinare și ajutor semenilor noștri care au nevoie de cei din jurul lor. Iată în ce a constat sprijinul companiei, pe care aceasta l-a oferit în ultimele patru luni:

  • În septembrie, a dăruit 200 de pachete cu peste 15.000 de produse individuale pentru pansare bolnavilor cu răni cronice, prin Hospice Casa Speranței, cea mai mare organizație din România care se ocupă de îngrijirea paliativă.
  • În octombrie, a donat 200 de tensiometre Veroval bătrânilor singuri, cu ajutorul Fundației Principesa Margareta a României, o organizație care răspunde cu suflet vârstnicilor și care aduce generațiile împreună.
  • În noiembrie, a dăruit 200 de pachete de vizită celor care au pe cineva drag în spital, cu halate și măști pentru 10.000 de vizite, prin Asociația Dăruiește Viață, organizația care construiește primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, în curtea Spitalului “Marie Curie” din București.
  • În decembrie, a oferit 200 de pachete pentru măsurarea temperaturii, fiecare cu termometre Veroval Febră 2 în 1 și Thermoval Kids Flex, copiilor aflați în situații vulnerabile. Hartmann a făcut acest lucru cu ajutorul Asociației MagiCAMP, care îi sprijină pe copiii bolnavi și pe familile acestora, prin tabere de vară, “MagicHOME – refugiul părinților” sau consiliere.

 

În afară de aceste donații, Hartmann și-a propus să îi mobilizeze pe cât mai mulți oameni să facă și ei fapte mici, dar importante pentru semenii lor. Fiecare dintre noi poate afla câte astfel de gesturi a făcut deja, dar și câte îi stau în putere, completând acest chestionar.

 

Tu de căte ori ai făcut fluturele să își miște aripile și să declanșeze o undă de BINE?