fbpx

Regulamente ca în ”Epoca de Aur”: ”Elevii vor lua poziție de drepți și se vor așeza numai la comandă”

sursă imagine: https://www.youtube.com/watch?v=mcxRrPfj7No

”Obligațiile elevilor în timpul orelor:

  1. La intrarea în clasă a unui învățător/ a unui profesor, a directorilor școlii, a oricărei persoane străine, vor lua poziție de drepți și se vor așeza numai la comanda învățătorului/ a profesorului cu care au ora.”

Această prevedere este, încă, inclusă în regulamentele de ordine interioară în mai multe școli publice din România. Informația a fost făcută publică pe grupul de Facebook ”Părinții cer schimbare” și este însoțită de următorul comentariu: ”Din seria #regulamentetrasnite într-un sistem de educație centrat pe elev.  Regulament de ordine interioara (ROI).”

regulament epoca de aur

Potrivit revistei ”Historia”, școlile din perioada comunistă aveau inclusă în regulament o prevedere extrem de asemănătoare. Astfel, elevii din ”Epoca de Aur” erau obligați ca ”la intrarea cît și la ieșirea din clasă a învățătorului, a profesorului, a directorului și a organelor de inspecție școlară precum și a altor cadre didactice și persoane mai în vârstă, să salute sculându-se în picioare.”

Pe paginile de internet ale mai multor școli prevederea respectivă apare, într-adevăr, inclusă în regulamentul școlar, în diferite formulări.

Printre acestea:

ŞCOALA GIMNAZIALĂ „BETHLEN GÁBOR”

regulament epoca de aur

ŞCOALA GIMNAZIALĂ „TOMA COCIŞIU” BLAJ

regulament epoca de aur

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”CAROL I”, ORAȘUL PLOPENI

regulament epoca de aur

 ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 CUZA VODĂ