fbpx

Rafila: Nu distribuim pastilele cu iod, până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că nu vor fi distribuite pastilele cu iod fără o campanie de informare, astfel încât să existe convingerea că toată lumea a înțeles despre ce e vorba.  

Potrivit Digi 24, Alexandru Rafila a spus, într-o conferință la Bacău, că doar după campania de informare vor fi distribuite pastilele de iod.

„Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (…) E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme. (…) Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuţia către cetăţeni”, a declarat Alexandru Rafila.

Pe 29 martie, Alexandru Rafila, afirma că un accident nuclear care să aibă efecte în România ”este posibil, dar nu este probabil”.

Ministrul a explicat cum vor fi folosite pastilele de iodură de potasiu, care vor fi distribuite către populație.

„Căutăm cea mai bună cale de distribuire a a comprimatelor de Iodură de Potasiu. Administrarea trebuie făcută în cazul unei urgențe, doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz prevenitv. Trebuie luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear. Altfel, nu trebuie luate.

Dozajele care se administrează: la copiii nou născuți un sfert de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta până la 3 ani, între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie”, a declarat ministrul Sănătății.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.