fbpx

Protest al elevilor, în prima zi de școală: ”Doliu pentru Educație”

Consiliul Național al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor la nivel național, îndeamnă toți elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul școlar 2019-2020, anunță organizația, într-un comunicat de presă.

Astfel, în data de 9 septembrie, în timpul desfășurării festivității de deschidere a anului școlar în fiecare școală, CNE îi încurajează pe cei ale căror interese le reprezintă să se alăture protestului intitulat „Doliu pentru educație”.

Comunicatul CNE:

Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la practicile desuete din sistemul de învățământ românesc, care valorifică interesele personale ale politicienilor în detrimentul nevoilor reale ale elevilor din România. Ordinul de ministru care trimite elevii ce vor avea media mai mică de 5 la Evaluarea Națională direct în școlile profesionale, contribuind în acest mod la consolidarea percepției conform căreia învățământul profesional reprezintă „groapa de gunoi” a sistemului, este motivul principal care ne scoate la protest în curtea școlii și ne îndeamnă să aprindem o lumânare la căpătâiul educației. La această măsură derizorie se adaugă și noua procedură de evaluare a lucrărilor de Bacalaureat, care nu vor mai fi trimise în alte județe spre corectare, aspect ce favorizează apariția cazurilor de fraudă și compromite veridicitatea rezultatelor obținute în urma evaluării. Pe lângă toate acestea, ne exprimăm, prin acest protest, mâhnirea față de actuala clasă politică, care conduce, prin acțiunile ei, la degradarea sistemului educațional, tratând educația drept o prioritate doar la nivel declarativ.

„Elevi, părinți, profesori – voi sunteți comunitatea școlară. De la noi ar trebui să vină schimbarea, noi trebuie să ne ridicăm împotriva măsurilor populiste, nefundamentate, izvorâte din interese și orgolii personale și să apărăm educația. Alăturați-vă protestului „Doliu pentru educație”, iar luni, când pășiți pe poarta școlii, faceți-o cu o banderolă neagră pe braț. Este felul nostru de a spune: așa nu se mai poate.”, declară Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.