fbpx

Prof. Cătălin Zaman: Am doi copii în clasa a opta ai căror părinți sunt analfabeți. Ei și-au făcut treaba: trimit copiii la școală

Cătălin Zaman, profesor de limba română și director al Școlii Gimnaziale „Înv. Nicolae Ispas”din comuna Ulmeni, a explicat cum vede relația dintre părinți și școală, atunci când copiii vin din medii defavorizate.

La dezbaterea online ”Soluții la îndemâna școlilor pentru pregătirea elevilor pentru Evaluarea Națională”, organizată de Casa Corpului Didactic Galați și Proiectul Merito, profesorul Cătălin Zaman a dat exemple concret din școala pe care o conduce:

”Eu am trei copii care au luat 4,65 la simulare. Mă gândesc că într-o lună aș putea să îi ridic peste 5. Scopul nostru trebuie să fie nu realist, mai mult decât realist. Ce putem face cu copiii pe care îi avem? Pentru că tuturor ne-ar plăcea să avem doar note de 10 sau doar note peste 9 și să avem o medie națională extraordinară, iar presa să vuiască. Dar pe noi ne interesează practic ce putem face cu copiii aceștia.

 

De exemplu, am doi copii în clasa a opta ai căror părinți sunt analfabeți, nu știu să scrie. Ce aș putea să le cer? Am avut o întâlnire cu ei, au venit la școală. Ce să le cer eu acelor părinți? Ei și-au trimis copiii la școală. Mai mult de atât ei nu au ce să facă. Îi îmbracă, îi sprijină, ei se duc la muncă. Mi-au zis: <Noi ne ducem să muncim, dar pe copii nu îi punem la muncă. Să vină la școală,>

 

Acei părinți mi s-au părut mult mai conștienți decât alții care ar putea să îți ajute copiii mai mult și nu o fac. Din punctul meu de vedere, ei și-au făcut treaba trimițând copiii aceia la școală. Urmează să își facă școala treaba pentru ei”, a afirmat profesorul Zaman.

1 comment

  1. Goe spune:

    Reversul medaliei e cand unii profita de locurile destinate romilor desi nu au luat nici macar 5 la evaluare. Si apoi se chinuie si copiii, si profesorii. Cazul de care zic face naveta trezindu-se la 4:30 sau ceva de genul.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.