Percepția copilului despre școală și profesori
de Psihopedagog Roxana Andreea Rusu
Un preșcolar nu trebuie să fie amenințat cu școala niciodată, sau să audă replici ce transformă școala într-un mediu neplăcut, ostil și rece, de exemplu: ,,La anul vei începe școala, o să vezi tu atunci!”
În cazul școlarilor, discuțiile din casă despre profesori și școală le poate afecta nivelul de performanță, disciplina și nu în ultimul rând respectul față de școală și profesori.
Transferul de încredere pe care îl pot face părinții când vine vorba de școală și profesori este esențial. Respectul se insuflă și un copil nu îl va manifesta, dacă nici familia sa nu îl manifestă față de școală și cadrele didactice. Educație înseamnă o muncă de echipă iar echipa este formată din profesori, părinți și elevi. Toate părțile sunt de aceeași parte a baricadei și aceasta este viziunea corectă asupra educației. Nu există un ,,război” de orgolii între profesori și elevi sau profesori și părinți.
Cadrele didactice trebuie să facă dovada unor excelente abilități interpersonale, deoarece lipsa acestora poate împiedica foarte mult relația părinte – cadru didactic. Profesorii trebuie să reușească o bună comunicare cu tot felul de oameni, fiecare cu nivelul său de educație și înțelegere.
Buna comunicare cu părinții și implicarea acestora în deciziile și activitățile clasei sunt foarte importante. Părinții ar trebui să rămână la fel de implicaţi și interesați de educația copiilor lor, de la nivel preşcolar până la liceu, să țină legătura cu profesorul, să se străduiască să mențină un nivel bun al comunicării și să acorde timp și sprijin copilului.