fbpx

Orban: Purtarea măștii va fi obligatorie în școală, pentru elevi, profesori și personalul auxiliar

Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în unitățile de învățământ, atât pentru școlari, cât și pentru cadrele didactice, a anunțat premierul Ludovic Orban, în discursul său din Parlament.

”În școli va fi necesar portul măștii, atâțt pentru elevi, cât și pentru profesori și personalul auxiliar”, a spus Orban.

El a adăugat că tot obligatorie va fi furnizarea de materiale igienico-sanitare, precum dezinfectanții. ”Acolo unde se poate realiza instalarea de plafoane de plexiglas pentru separarea elevilor, acest lucru este important să se întâmple”, a adăugat Orban.

”20% din școli nu sunt conectate la internet și împreună cu Ancom,cu companiile de telefoniile mobilă și cu autoritățile locale vom realiza conectarea la internet a tuturor școlilor”, a mai spus premierul. El a precizat că va exista posibilitatea de conectare la soluții gratuite de platfome educaționale pentru fiecare școală.

El a cerut implicarea cadrelor didactice și a părinților pentru a asigura dreptul la educație pentru toți elevii din România.

CONTEXT

Premierul Orban a prezentat, în fața Parlamentului, un raport care include și măsurile luate pentru începerea anului școlar.

Potrivit raportului, dintr-un număr de 22.660 de clădiri cu săli de curs și laboratoare, 16.424 clădiri au conexiune la internet, adică 72,5%. Raportat la unități de învățământ cu personalitate juridică, procentul celor care raportează conectare la internet este de aproximativ 80% unități.

Alte informații din raport, referitoare la începerea noului an școlar:

În conformitate cu prevederile HG nr. 370/2020, Ministerul Educației și Cercetării a demarat, prin ONAC, achiziția a 250.000 de dispozitive electronice pentru elevii proveniți din medii defavorizate, achiziție finanțată de la bugetul de stat. Ofertele au fost transmise până la data de 30 iulie și se află în evaluare.
Ministrul educației și cercetării a transmis către ministrul finanțelor publice o solicitare de rectificare pozitivă a liniei de buget prin care se finanțează Proiectul ROSE (Romanian Secondary Education). În valoare de aproximativ 40.000.000 Euro, alocarea este necesară pentru a acoperi necesarul de resurse și pentru învățământul liceal. Resursele financiare vor putea fi folosite pentru achiziția a 75.000 de laptopuri, camere web și echipamente de suport pentru învățarea la distanță, de care vor beneficia liceeni din cele 1143 licee eligibile în cadrul proiectului.
În această perioadă, Ministerul Educației și Cercetării a propus, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, un proiect de ordonanță care să permită contractarea unui proiect în valoare de aproximativ 45 mil euro, proiect dedicat achiziției a încă aproximativ 200.000 de dispozitive electronice, destinate elevilor din ciclul gimnazial. Proiectul va fi finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020.
Au fost accelerate procedurile pentru implementarea proiectului finanțat din fondul de contrapartidă al Guvernului Japoniei, prin care se înființează și dotează 60 de centre de excelență în tehnologia informației, unul sau două în fiecare județ. Totalul de dotări înseamnă 1560 de computere de tip desktop și 60 de table smart. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 1 800 000 Euro, iar centrele înființate vor fi în colaborare cu Casele Corpului Didactic, ca resursă de sprijin pentru învățarea digitală atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

purtarea măștii