fbpx

OFICIAL Zile libere pentru profesorii și elevii care sărbătoresc Paștele Catolic

Photo 31123734 | Catholic © Diego Vito Cervo | Dreamstime.com

Elevii și profesorii care sărbătoresc Paștele Catolic vor putea beneficia de zile libere începând din Vinerea Mare (29 martie) și până în a treia zi de sărbătoare, inclusiv (2 aprilie).

Secretarul de stat  Sorin Ion a anunțat, astăzi, că Ministerul Educației a transmis în teritoriu o informare în care sunt precizate condițiile în care zilele libere sunt acordate.

Decizia vine după ce Marius Nistor, liderul FSLI, a adresat o solicitare oficială, despre care a vorbit într-o declarație acordată, sâmbătă, Educație Privată.

Conținutul adresei care a fost transmisă, azi, către inspectoratele școlare:

Conform alin. (5), pentru angajații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult. Angajații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Astfel, recomandăm ca la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar să fie realizată o analiză a numărului de angajați care beneficiază de aceste prevederi și, în funcție de ponderea acestora, consiliul de administrație al unității poate decide:

– Suspendarea cursurilor pentru aceste zile și stabilirea modalităților de recuperare, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin. 4, literele b-c din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin O.M. 4183/2022 cu modificările și completările ulterioare,

– Reorganizarea programului școlar în vederea suplinirii cadrelor didactice care beneficiază de aceste prevederi.

Elevii care aparțin unui cult religios legal, altul decât cel ortodox, pentru care Paștele se celebrează în data de 31 martie 2024, nu au obligația participării la cursuri în perioada 23.03. – 02.04 2024, fiindu-le motivate, la cerere, absențele înregistrate.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.