fbpx

Monica Anisie anunță un nou ROFUIP, cu mai multă descentralizare, adaptat la pandemie

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat, la Digi 24, că pe 31 august a semnat un ordin de aprobare a unui nou ROFUIP (Regulament de Organizare și Funcționare a Unităților din Învățământul Preuniversitar), unul dintre cele mai importante acte normative din învățământ.

Anisie a explicat că noul ROFUIP este adaptat la situația de pandemie și prevede dreptul școlilor de a-și realiza propriile regulamente.

”Am dat posibilitatea realizării regulamentelor la nivelul unității de învățământ. Este important ca fiecare să aibă un regulament clar, despre care părinții și elevii să știe. Este un regulament cadru, cel anterior fusese aprobat în 2016 și l-am modificat pentru că a trebuit să îl adaptăm la situația în care ne aflăm”, a spus Anisie.

Ea a precizat că documentul urmează să apară în Monitorul Oficial,

CONTEXT

Fiecare localitate din România are, acum, cifrele care indică după ce scenariu va începe școala. Ministerul Sănătății a publicat lista incidenței cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din România, anunță Digi 24. Pe baza acesteia se stabilește după care din cele 3 scenarii vor funcționa școlile.

În scenariul 1, sau scenariul verde, toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Scenariul 2, sau scenariul galben, prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență de 1-3/1.000 locuitori.

În scenariul 3, sau scenariul roșu, toți elevii vor face cursuri online. Acesta va fi folosit pentru localitățile cu o incidență mai mare de 3/1.000 de locuitori.