fbpx

Anisie: Evaluarea Națională 2021 rămâne în format PISA, gradul de dificultate ar putea fi modificat

Ministerul Educației, Monica Anisie, a declarat la Digi 24, că Evaluarea Națională 2021 va avea în continuare subiecte formulate pe model PISA, însă gradul de dificultate al acestora ar putea fi revizuit.

”Vom păstra această structură dar vom revizui și vom veni în sprijinul elevilor și profesorilor cu modele. Pregătim un calendar de simulări pentru Evaluarea Națională. Eu zic că vom avea rapid niște rezultate, cam în patru ani de zile sper să se îmbunătățească rezultatele României la testele PISA. Participăm în continuare la aceste teste și pentru prima dată vom da și noi, ca și celelalte state, testele pe suport electronic. Până acum le dădeam pe hârtie”, a spus Anisie. Ea a explicat că ideea de modificare a gradului de dificultate a venit în urma consultării cu asociațiile de părinți.

”Au fost voci care au spus că gradul de dificultate este prea mare”, a explicat ministrul.

CONTEXT

Pe 17 iulie, Ministerul Educației a propus o variantă nouă de modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2021. Acestea sunt inspirate, în parte, din cerințele formulate la testele PISA.

Astfel, la limba și literatura română, elevilor li se cere să extragă dintr-un text ideile pe care acesta le comunică despre diferența între pasiune și hobby, plecând de la cazul celebrului om de știință Dimitri Mendeleev. O altă cerință face apel la gândirea critică; școlarii trebuie să argumenteze pe scurt o idee la alegere, dintre două aflate în contradicție. Acest subiect utilizează unul dintre conceptele centrale ale testelor PISA de scris/citit: provocarea elevului să își aleagă un punct de vedere și să îl argumenteze.

Punctul de pornire al celui de-al doilea enunț este un e-mail pe care un elev îl trimite prietenului său, în legătură cu romanul ”Toate pânzele sus!”. 

Al treilea subiect conține elemente din modul clasic de formulare a subiectelor în anii trecuți. Punctul de pornire este o poezie a lui Nicolae Labiș, iar una dintre cerințe este realizarea unei compuneri despre iubirea pentru natură.

Vezi modelele de subiecte propune pentru Limba română la Evaluarea Națională 2021, aici.

Vezi modele de subiecte pentru testele PISA de scris/citit, aici.

Și la matematică subiectele au fost reformulate, incluzând ”dramatizarea” cerințelor clasice de rezolvare a problemelor pe baza unor formule.

Vezi modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională la matematică, aici.

Vezi modele de subiecte pentru testele PISA la matematică, aici.

Programul OECD-PISA evaluează în ce măsură elevii aflaţi aproape de finalul educaţiei obligatorii deţin unele dintre competenţele-cheie, cunoştinţele şi deprinderile de bază esenţiale atât pentru continuarea studiilor, cât şi pentru participarea deplină la viaţa socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii.

Centrul de Evaluare și Analize Educaționale anunțase încă din luna martie că subiectele vor fi regândite, astfel încât să includă competențele tip PISA.

Pentru comparație, iată cum au arătat modelele de subiecte propuse pentru pregătirea Evaluării Naționae 2020:

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.