fbpx

Ministrul Sănătății: Rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a vorbit, astăzi, despre provocările potențiale pe care le poate prezenta decizia de a folosi testele salivare la întoarcerea elevilor în școli. Mihăilă a afirmat că un test din salivă pozitiv are nevoie de confirmare, fie printr-un test PCR, fie prin utilizarea unuia antigen.

„Avem o comunicare bună cu Ministerul Educaţiei, noi am cerut un punct de vedere la Institutul Naţional de Sănătate Publică, punct de vedere care este legat de temele pe care le-am discutat cu ministrul Educaţiei, iar concluziile sunt că testarea cu teste rapide antigen clasice, prin exudatul naso-faringian, mai rămân o opţiune pentru copiii care merg la şcoală.

În ceea ce priveşte testarea cu testele din salivă, opinia redată de specialiştii de la INSP şi care este concordantă cu recomandările internaţionale este că rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real PCR, fie prin retestare antigenică rapidă naso-faringian. Urmează ca împreună cu Ministerul Educaţiei să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală”, a declarat Ioana Mihăilă după şedinţa de Guvern, citată de Digi 24.

Întrebată dacă elevii din clasele terminale vor merge la şcoală în proporţie de sută la sută, ministrul Sănătăţii a spus: „În momentul acesta suntem în curs de a discuta cu Ministerul Educaţiei legat de aceste aspecte. Când vom avea ordinul comun al celor două ministere, vom avea şi forma finală. Cât de curând, probabil că astăzi sau mâine va fi redactată forma finală, urmând să fie publicat”.

Ea a adăugat că INSP a făcut recomandări pentru reluarea cursurilor la clasele speciale şi la cele terminale legate de măsurile de prevenţie, purtarea măştii, aerisirea şi păstrarea distanţei fizice.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *