fbpx

Cîțu: ”Testele non-invazive erau propunerea mea”

Premierul Florin Cîțu a declarat, astăzi, că folosirea de teste non-invazive ca una dintre condițiile pentru revenirea la școală a fost propunerea sa.

„Eu sunt cel care a propus revenirea la școală după ce se face acest test. Testele non-invazive erau propunerea mea. Am făcut această propunere după ce am discutat cu mai mulți specialiști care mi-au spus foarte clar că nu există diferență”, a spus Cîțu într-o conferință de presă.

„Dar, e adevărat, problema în România e că ele nu sunt introduse în metodologia INSP și aici cred că depinde de INSP să le includă în metodologie, ele sunt folosite cam peste tot în lume”, a adăugat el.

Declarația vine în contextul unei polemici pe această temă între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, duminică, la Digi 24, că va propune deschiderea școlilor fără testare, în condițiile în care secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a afirmat că relevanța testelor salivare este sub semnul întrebării.

Cîmpeanu a afirmat că, dacă testele non-invazive sunt irelevante, atunci Ministerul Educației va propune deschiderea școlilor cu respectarea doar a trei condiții, în loc de patru, câte erau anunțate inițial.

”Vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică. Mai exact: respectarea regulilor (distanță, mască, măsuri de igienă și aerisirea spațiilor); a doua condiție este vaccinarea personalului didactic și la acest moment avem aproape 150.000 de angajați vaccinați, aproape 50 la sută, e o condiție îndeplinită și sperăm, facem tot posibilul să promovăm importanța vaccinării în rândul personalului din școli; și a treia condiție rămâne aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor, conform cărora, după un vârf pe care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în aprilie, va urma un trend descendent”, a detaliat Sorin Cîmpeanu. 

„Dacă Ministerul Sănătății, care repet, are deplină competență să se pronunțe, spune că (testele) sunt non-invazive (n.r. – neconludente), atunci noi la Ministerul Educației luăm act de acest lucru și eliminăm această condiție, care este strict o condiție sanitară, nu ține de educație. Pentru educație este important să reluăm activitate în școli cu prezență fizică”, a adăugat ministrul educației.

teste non-invazive

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *