fbpx

MEN a cerut retragerea textului despre personajul ”Grasa” din caietul de lucru pentru clasa pregătitoare

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale a solicitat joi, în mod oficial, Editurii SC Ars Libri Prof SRL, deţinătoarea auxiliarului didactic „Dezvoltare personală pentru clasa pregătitoare – Caiet de lucru”, „înlocuirea textului care a generat controverse cu un text care să respecte specificul disciplinei şi programa şcolară sau înlocuirea în totalitate a respectivului text”, anunță Adevărul.

Este vorba despre textul publicat sub titlul ”Chipul din suflet”, despre care Educație Privată a relatat aici,

Potrivit publicației citate, manualul pentru clasa pregătitoare, a căror autoare sunt Adina Grigore şi Cristina Toma va fi înlocuit. Pentru următoarele ediţii retipărite se va utiliza varianta corectă a auxiliarului, se arată în decizia Ministerului Educaţiei, remisă Adevărul.

Potrivit informațiilor publicate, săptămâna trecută, de Educație Privată, un caiet de lucru pentru clasa pregătitoare le prezintă elevilor  un text care vorbește despre problemele de greutate ale unei fetițe și despre felul în care aceasta este agresată de colegii săi. Caietul de lucru este pentru materia Dezvoltare personală și, potrivit datelor de pe site-ul editurii Ars Libri, este avizat de Ministerul Educației.

Titlul poveștii este ”Chipul din suflet”. Textul face parte din capitolul ”Autocunoaștere și atitudine pozitivă față de sine și față de ceilalți- Schema corporală”.

Începutul textului insistă pe faptul că fetița supraponderală este agresată de colegii săi și poreclită ”Grasa”.

”De când se știa era o fetiță foarte grasă.Ti se părea că e cu multi ani mai mare decât colegii ei.Inca de la grădiniță colegii ei au poreclit-o GRASA. (…) Colegii râdeau de ea și o strigau într-una:grasa,grasa! Când se apropia de ei sa De(că are și greșeli!)joace, fugeau de ea, unora fiindu-le chiar frica. Nu avea prieteni și stătea mai tot timpul singura.(…)”.

În continuarea poveștii, fetița salvează de la moarte o buburuză și este răsplătită de directoarea școlii cu ciocolată, pe care o împarte cu colegii săi.