O fetiță poreclită ”Grasa”, personaj principal într-un caiet de lucru pentru clasa pregătitoare

Un caiet de lucru pentru clasa pregătitoare le prezintă elevilor  un text care vorbește despre problemele de greutate ale unei fetițe și despre felul în care aceasta este agresată de colegii săi. Caietul de lucru este pentru materia Dezvoltare personală și, potrivit datelor de pe site-ul editurii Ars Libri, este avizat de Ministerul Educației.

Titlul poveștii este ”Chipul din suflet”. Textul face parte din capitolul ”Autocunoaștere și atitudine pozitivă față de sine și față de ceilalți- Schema corporală”.

Începutul textului insistă pe faptul că fetița supraponderală este agresată de colegii săi și poreclită ”Grasa”.

”De când se știa era o fetiță foarte grasă.Ti se părea că e cu multi ani mai mare decât colegii ei.Inca de la grădiniță colegii ei au poreclit-o GRASA. (…) Colegii râdeau de ea și o strigau într-una:grasa,grasa! Când se apropia de ei sa De(că are și greșeli!)joace, fugeau de ea, unora fiindu-le chiar frica. Nu avea prieteni și stătea mai tot timpul singura.(…)”.

În continuarea poveștii, fetița salvează de la moarte o buburuză și este răsplătită de directoarea școlii cu ciocolată, pe care o împarte cu colegii săi.

Sursă imagini: Alex Bălan, Facebook

Pe pagina de Facebook a grupului civic Părinții cer schimbare, o mamă s-a declarat indignată de acest text:

”Sunt furioasă! Așa ceva este inadmisibil! Nu pot accepta că în clasa pregătitoare exista acest text scris de 2 femei care au pur și simplu o afacere cu manuale! Adina Grigore și Cristina Ipate-Toma.
Sa vorbim despre Grasa! Îngrozitor! Nu am cuvinte! Nu spun cât de prost sunt realizate aceste cărticele pentru pregătitoare, nu spun cât de aberant sunt formulate și ce grafica proasta au, ci că un text povestește despre o fetiță poreclita GRASA! Oribil! Rușine autoarelor!”, a  scris femeia care a postat fotografii cu textul.