fbpx

”Legea educației exclude copiii cu CES din învățământul de masă” – petiție FEDRA și RO TSA

FEDRA și RO TSA, două dintre cele mai importante ong-uri care se ocupă de copiii cu CES, au inițiat o petiție online în care semnalează că noua Lege a educației conține un articol care permite excluderea acestor elevi din învățământul de masă.

Cele două organizații cer corectarea textului legislativ la Senat. Până la data publicării articolului, petiția a fost semnată de aproape 5000 de persoane.

Textul petiției, integral:

⚠️ Legea educației exclude copiii cu CES din învățământul de masă, prin art. 68 alin. 11. Mai exact:

„Înmatricularea beneficiarilor primari cu CES într-o unitate de învățământ de masă se face doar în situația în care aceasta dispune de resursă umană și bază materială corespunzătoare, inclusiv de cadre didactice de sprijin și itinerante”.

➡ Organizațiile au depus în data de 18.03.2023 𝗢𝗯𝘀𝗲𝗿𝘃𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁 𝗟𝗲𝗴𝗲𝗮 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗽𝗿𝗲𝘂𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲 în care au argumentat modificările necesare pentru ca noua lege să respecte drepturile elevilor cu CES la educație. Dintre cele 11 articole care aduc atingeri grave și creează premisele excluderii sistemice a elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile de masă, art. 68 alin. 11 (ref art. 66 alin. 10 din memoriu) este INACCEPTABIL.

✅ Pentru situația în care există solicitări de înscriere pentru copii cu CES școala trebuie să se organizeze astfel încât să poată asigura integrarea copilului în învățământul de masă. Considerăm absolut necesară asigurarea acestor condiții de integrare în fiecare școală, și nu doar dacă au condiții. Numai în caz excepțional, și doar dacă părintele este de acord sau la solicitarea acestuia, i se poate oferi posibilitatea de a opta pentru o altă unitate de învățământ decât cea din proximitate.

𝗔𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗺𝗲𝗺𝗼𝗿𝗶𝘂 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗶𝗴𝗻𝗼𝗿𝗮𝘁.

‼️ Legea a trecut de Camera Deputaților și a ajuns în Senat. Peste 100.000 de elevi cu CES și mulți alții cu dizabilitate sunt la mâna dumneavoastră. Viitorul lor chiar depinde acum de un vot. Cu această lege pe masă, orice director de școală poate refuza părintele cu CES. Ne întoarcem în trecut, în anii în care nu vedeam elevii cu minți și abilități diverse în clasele școlilor de masă, în anii în care erau izolați și invizibili.

✋🚫 Doamnă Ministru, domnilor senatori, vă rugăm, aveți posibilitatea ca într-un ultim ceas să integrați copiii noștri speciali care sunt integrabili în învățământul de masă, eliminați art. 68 alin. 11 din actuala formă a Legii educației.

   Rețeaua RO TSA și FEDRA însumând peste 100 de ONG-uri și reprezentând peste 4000 de familii solicită respectarea dreptului constituțional la educație al copiilor lor cu CES.

𝗩ă 𝗿𝘂𝗴ă𝗺 𝘀ă 𝗻𝘂 𝗮𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗶ț𝗶 𝗱𝗶𝘀𝗰𝗿𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝘂 𝗹𝗲𝗴𝗲𝗮!”

❗❗❗Cerem eliminarea Art.68 Aliniat 11 din Legea educației naționale❗❗❗

1 comment

  1. Mari Cris spune:

    Stop discriminarii! Toți copiii au drepturi egale!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.