fbpx

Lecția de democrație. Elevii unei clase a IV-a și-au ales liderul cu rigorile unui act de votare real

Elevii unei clase a IV-a din București și-au ales liderul respectând toate rigorile unui scrutin real.

Ei au organizat o secție de votare, au avut buletine de vot și au fost implicați într-o campanie electorală ca la carte.

Profesoara Consuela Coltan a povestit experiența elevilor:

Alegerea liderului clasei – primul exercițiu electoral
Astăzi a avut loc procesul de votare în scopul alegerii liderului clasei noastre. Am încercat să respectăm rigorile unui act de votare real: am avut listă cu votanți, document de identificare, ștampilă, buletin de vot, cabină de vot, observatori (eu și Marele Alb), urnă (cutia noastră “Numai ochi și urechi”) și chiar și…două tururi de scrutin.

Copiii s-au implicat cu tot sufletul, iar candidații propuși au dat dovadă de seriozitate și de fairplay. Timp de o săptămână, au încercat să își convingă colegii să îi voteze prin afișe, pliante, fluturași și discursuri impresionante. Am fost plăcut surprinsă de tematica abordată, de propunerile de activități, de originalitatea ideilor, de conștientizarea diferenței dintre „șef” și „lider”, de lupta anti bulliyng în care s-au angajat toți și, nu în ultimul rând, de abilitatea lor de a vorbi în public.

A fost o campanie extrem de „curată”: s-au respectat opiniile contracandidaților sau au fost combătute civilizat, cu contraargumente; s-au încurajat și s-au susținut reciproc. De asemenea, au ținut cont de cele două mari reguli impuse: fără „mită electorală” și fără promisiuni nerealiste.
Cu siguranță, unii dintre politicienii vremii au muulte de învățat de la aceste generații de copii!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.