Lahanosalata – salata din Grecia care transformă ”Ești varză!” într-un compliment

ID 326231907 © Sergii Koval | Dreamstime.com

Grecii sunt prietenoși cu varza și pe cale de consecință au pus-o în Lahanosalata, o salată crocantă și răcoritoare care se servește atât ca un antreu delicios, cât și ca o garnitură perfectă pentru o varietate de feluri de mâncare principale.

Spre deosebire de ei, românii se „distrează” pe seama plantei din familia Brassicaceae cu etichete de genul „ești varză!”, pentru a descrie o persoană care se află într-o stare proastă, atât din punct de vedere fizic sau mental.

Credem că e o nedreptate, varza merită mai mult respect și mai multă atenție pentru că este o specie importantă din punct de vedere agricol și este cultivată în întreaga lume pentru frunzele sale comestibile.

Denumirea științifică a verzei este Brassica oleracea. Aceasta este o plantă din familia Brassicaceae, iar denumirea sa include mai multe varietăți, inclusiv varza albă, varza roșie și varza de Bruxelles. Brassica oleracea este o specie importantă din punct de vedere agricol și este cultivată în întreaga lume pentru frunzele sale comestibile.

Să ne întoarcem la prietenii noștri eleni, care, prin Lahanosalata, oferă un exemplu strălucit al simplității și prospețimii bucătăriei grecești. Lahanosalata își are rădăcinile în tradiția culinară greacă, unde ingredientele proaspete și locale joacă întotdeauna un rol central.

Deși nu este la fel de cunoscută pe plan internațional ca Salata Grecească (Horiatiki), Lahanosalata este profund încorporată în dieta locală, având o prezență constantă în mesele familiale și în tavernele grecești. Varza a fost cultivată în Grecia din timpuri antice, iar utilizarea ei în salate este atestată de secole.


Ingrediente pentru rețeta clasică

1 varză mică sau ½ varză mare, tocată fin
Sucul de la 1 lămâie
2-3 linguri de ulei de măsline extra virgin
Sare și piper negru, după gust
Morcov ras (opțional)
1 linguriță de oțet de vin roșu (opțional)
Mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat (opțional)


Cum o preparăm

Mai întâi îndepărtați frunzele exterioare ale varzei, apoi tăiați varza în jumătate și îndepărtați cotorul. Tăiați varza cât mai fin posibil și puneți-o într-un bol mare. Apoi adăugați sucul de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul peste varză. Dacă doriți, puteți adăuga și oțetul de vin pentru un plus de aciditate.

Acum a sosit momentul să vă ridicați mânecile și să vă folosiți mâinile sau să apelați la o pereche de clești de bucătărie cu care să amestecați bine varza cu condimentele, asigurându-vă că fiecare fâșie de varză este bine acoperită cu dressing.

E aproape gata, dar, pentru mai bune rezultate, trebuie să lăsați salata să se odihnească pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire. Acest pas permite verzei să se înmoaie ușor și să absoarbă aromele dressingului.


Dacă nu aveți timp să gătiți o saltă, apelați la soluțiile oferite de EISBERG. Simplu și bun! Inspiră-te aici.


Lahanosalata poate fi personalizată cu morcov ras pentru un plus de dulceață și culoare sau un vârf de cuțit de zahăr pentru a echilibra aciditatea. 

Poftă Bună!

Ce e vânăta, fruct sau legumă? Află răspunsul într-o rețetă de vis, Patlican Salatasi!

Patlican Salatasi: Spa pentru vinete

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.