fbpx

La solicitarea primarilor, creșele vor fi preluate de Ministerul Educației. Dacă primarii nu solicită, rămân la autoritățile locale

Creșele de stat pot fi preluate de Ministerul Educației, dacă primarii localităților unde se află fac o solicitare în acest sens. Prevederea este cuprinsă într-o Ordonanță de Urgență, adoptată, astăzi, de Guvern.

Potrivit actului normativ, începând cu anul școlar 2021-2022, creșele de stat sunt arondate, la solicitarea primarilor, prin decizie a inspectoratelor școlare, unităților de învățământ preșcolar.

Inspectoratele școlare finalizează procedura de arondare a creșelor la unitățile de învățământ preșcolar, până la data de 1 octombrie 2021, cu informarea Ministerului Educației. Finanțarea va fi asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei.

În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu solicită arondarea, creșele de stat rămân instituții publice de subordonare locală, cu personalitate juridică, finanțarea fiind asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei, conform costului standard/antepreșcolar. Autoritățile administrației publice locale pot contribui la suplimentarea finanțarii acestora. Și in acest caz, inspectoratele scolare asigură coordonarea metodologică a respectivelor creșe. 

Anul școlar 2021-2022 este primul în care și unitățile antepreșcolare, atât cele de stat, cât și cele private, vor beneficia de plata costului standard per copil, acesta fiind și cel mai consistent din întregul sistem de educație. Valoarea legiferată pentru acest an este de 15.000 de lei/copil.

Pentru anul 2021, costul standard per elev/preșcolar a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 353/2021 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preșcolar și stabilirea finanțării de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat, care se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din T.V.A. prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preșcolar.

Anul școlar 2021-2022 este primul în care și unitățile antepreșcolare vor beneficia de plata costului standard per copil, acesta fiind și cel mai consistent din întregul sistem de educație. Valoarea legiferată pentru acest an este de 15.000 de lei/copil.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *