fbpx

Iulie va fi cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, spun oamenii de știință

foto: Liviu Ardelean/ educatieprivata.ro

Oamenii de ştiinţă afirmă că luna iulie va fi cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, din cauza combustibililor fosili, relatează BBC.

A fost atât de cald până acum încât cercetătorii cred că recordul din 2019 va fi doborât, chiar dacă mai sunt câteva zile până la sfârșitul lunii iulie. Unii experți sunt de părere că iulie ar putea fi cea mai caldă lună din ultimii 120.000 de ani, după ce ultimele trei săptămâni au fost cele mai fierbinţi de la începutul înregistrărilor temperaturilor. Oamenii de știință afirmă că fenomenul este legat în principal de utilizarea combustibililor fosili.

„Schimbarea climatică se manifestă. Este terifiantă. Şi este doar începutul. Este încă posibil să limităm creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius (peste nivelurile preindustriale – n.r.) şi să evităm cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Dar numai prin acţiuni climatice dramatice şi imediate”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU, potrivit News.ro.

„Nu numai că va fi cea mai caldă lună iulie, dar va fi cea mai caldă lună înregistrată vreodată din punct de vedere al temperaturii medii globale absolute”, afirmă dr. Karsten Haustein de la Universitatea din Leipzig, citat de BBC.

Cercetătorii cred că emisiile de combustibili fosili din activitățile umane sunt în cea mai mare parte de vină pentru temperaturile ridicate pe care le vedem acum. „Vremea extremă care a afectat multe milioane de oameni în iulie este, din păcate, realitatea dură a schimbărilor climatice și o prevestire a viitorului. Necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră este mai urgentă decât oricând. Acțiunea împotriva schimbărilor climatice nu este un lux, ci o necesitate”, a spus secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, prof. Petteri Taalas, potrivit BBC.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.