fbpx

De ce a crescut nivelul de radiații din Cernobîl. Explicația omului de știință Cristian Presură

Photo 10529356 © Joyfull | Dreamstime.com

Omul de știință Cristian Presură a explicat care este cea mai probabilă cauză a creșterii nivelului de radiații din zona Cernobîl, după ce fosta centrală nucleară a fost capturată de armata rusă.

Ce spune Cristian Presură:

Centrala dezafectata de la Cernobil a fost ocupata de rusi. Au fost masurate niveluri ridicate de radiatie. Am explicat la Digi24 ca, cel putin in acest moment, nu avem motive de ingrijorare pentru Romania.

In primul rand centrala este dezafectata; ultimele reactoare au fost inchise in anul 2000. Ce a ramas acolo este o zona contaminata de material radioactiv; o parte din materiale au fost adunate intr-un depozit. Nivelul de radiatii a crescut brusc, cel mai probabil datorita „tulburarii” acestor materiale contaminate. Unii spun ca asta s-a intamplat datorita trecerii vehiculelor militare grele care au ridicat o parte din praf in aer. Un oficial din Ucraina crede ca a avut loc o explozie la depozit, care a eliberat o parte din materiale.
Ce e important de stiu este ca vorbim de materiale contaminate radioactiv, nu de combustibil nuclear, de aceea cresterea intensitatii este de scurta durata si radiatiile vor reveni la normal. Ceea ce conteaza este nu numai nivelul de radiatii dar si timpul in care acestea actioneaza, iar acesta este scurt, de aceea impactul nu este mare. Pentru tari ca Romania intamplarea nu pune un pericol.

Am mai spus inca doua lucruri: 1) De ce Cernobil? Se speculeaza ca se afla pe coridorul dintre Bielorusia si Kiev, pe unde armata rusa ar vrea sa aduca mai multe tancuri. 2) Mai sunt 15 centrale nucleare active in Ucraina, care pun un pericol mai mare. Agentia Internationala de Energie Atomica a luat contact cu Rusia pentru a se asigura ca ele nu vor pati ceva. Este si in interesul Rusiei si cel al Biolorusiei, tari vecine.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-chernobyl-image10529356

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.