fbpx

ISJ Sibiu spune că nu are nicio responsabilitate pentru fenomenul vizelor de flotant false

foto: turnulsfatului.ro

ISJ Sibiu a reacționat în urma petiției părinților nemulțumuți de aglomerarea unei şcoli, care cer măsuri contra vizelor de flotant. Șeful instituției spune că nu are nicio responsabilitate pentru fenomenul vizelor de flotant false, iar Poliția ar putea face verificări. Însă, soluția principală pentru evitarea aglomerării școlilor este la părinți, care ar trebui să respecte circumscripțiile școlare arondate unităților de învățământ, și la autotitățile locale, care ar trebui să construiască noi școli.

Emilian-Marius Novac, șeful IȘJ Sibiu, a explicat pe puncte părinților că situația a fost creată chiar de ei, prin nerespectarea legislației – adică cei ce prin diverse tertipuri sau din dorința de a-și duce copiii la o altă școală decât la una din circumscripția în care își au domiciliul fac rost de așa-numitele vize de flotant „false”, potrivit Turnul Sfatului, care a publicat reacția inspectorului:

„Viza de flotant / înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței, nu este emisă și eliberată de către Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, ci de o instituție publică locală, respectiv Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor / Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Sibiu, în baza unei proceduri și a unor documente specifice (…). În acest sens, veridicitatea și răspunderea autenticității tuturor informațiilor referitoare la adresa de reședință, în vederea înscrierii în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea acesteia, le revin solicitanților care declară pe proprie răspundere, sub semnătură, că locuiesc la acea adresă și proprietarilor / găzduitorilor care formulează o Declarație de primire în spaţiu, în faţa notarului public din țară, ori în fața polițistului din structurile teritoriale ale Poliției Române. De asemenea, menționăm că Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului este însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţia de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată”, afirmă Novac.

Dreptul la educație nu poate fi îngrădit

„Verificarea autenticității înscrierii în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței sau a corectitudinii celor menționate în Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului de reședință și în Declarația de primire în spaţiu a acestuia de către găzduitor, nu intră în aria de competență instituțională a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. În consecință, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu nu poate impune nici unităților de învățământ să verifice reședința în circumscripție a persoanelor care își înscriu copiii în clasa pregătitoare, deoareace nu au competențe în acest sens. Unitatea de învățământ poate sesiza organele competente, dacă există suspiciuni referitoare la reședința efectivă a elevilor școlarizați. Inspectoratul Școlar Județean Sibiu nu poate limita înscrierile la o anume școală doar pe baza domiciliului stabil, deoarece dreptul constituțional la educație nu poate fi îngrădit de nimeni”, a mai adăugat șeful ISJ Sibiu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.