fbpx

Sibiu. Părinții nemulțumuți de aglomerarea unei şcoli cer măsuri contra vizelor de flotant

Mai mulți părinți ai elevilor de la Școala Gimnazială I.L. Caragiale din Sibiu cei măsuri contra vizelor de flotant, despre care afirmă că reprezintă o cauză a aglomerării claselor.

Într-o petiție adresată ISJ și publicată pe internet, părinții solicită  adoptarea unor măsuri care să diminueze numărul părinților care recurg la falsificarea reședinței sau a domiciliului.

Conținutul petiției, integral:

Către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu

În atenția domnului inspector general prof. Novac Marius Emilian    

Noi, semnatarii acestei petiții, vă aducem la cunoștință profunda nemulțumire a noastră, a părinților școlii I.L. Caragiale Sibiu, pentru lipsa acțiunii și a măsurilor luate de instituția dumneavoastră, în ultimii ani, cu privire la aglomerarea acestei școli, dar și a altor școli din municipiul Sibiu.

În fiecare an, școala noastră este nevoită să înscrie mai mulți copii decât are prevăzut în planul de școlarizare, respectiv o clasă pentru secția română și o clasă pentru secția germană.

An de an, un număr tot mai mare de elevi la clasa pregătitoare a dus la aglomerarea școlii în așa fel încât, chiar și după construcția corpului nou de clădire, școala nu a avut săli de clasă suficiente pentru asigurarea învățământului într-un singur schimb, de dimineață, pentru toate clasele, șase clase fiind nevoite să învețe după-amiaza în acest an școlar.

Mai mult decât atât, elevii nu pot desfășura orele de educație fizică în condiții optime, întrucât în mica sală de gimnastică recent construită încape o singură clasă de elevi, astfel din cele două ore de educație fizică pe săptămână, elevii pot folosi sala de gimnastică doar pentru una dintre ore.
Sportul este util și absolut necesar copiilor și nu se poate desfășura în condiții optime în sala de clasă. Acesta contribuie la bunăstarea fizică și mentală, îmbunătățește concentrarea copiilor la școală, promovează disciplina, precum și lucrul în echipă.  

Aglomerarea școlilor este o problemă care trenează de ani de zile în învățământul sibian, cu toate acestea, măsurile concrete pe care le-ați luat pentru diminuarea acestui fenomen nu ne sunt cunoscute.

Astfel, nu ați luat măsuri pentru stoparea practicării vizelor false de flotant, fenomen care duce la aglomerarea școlilor considerate bune din oraș, nu ați decis reconfigurarea circumscripției școlare nr. 12(circumpripția în care se află școala noastră), dar nici extinderea activității didactice în alte spații(cu excepția folosirii temporare a containerelor), așa cum legea, de altfel, prevede(Ordin 3445/2022, art 3, alin 1: Inspectoratele pot decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare; alin 2: Inspectoratele școlare pot decide extinderea activității în situația unităților de învățământ care au un număr mare de solicitări la clasa pregătitoare).  

În Raportul privind starea învățământului sibian înregistrat sub numărul  8306/7.09.2022, publicat pe siteul inspectoratului, sunt menționate două obiective care ar putea viza problema suprapopulării școlilor, și anume:
-Obiectivul specific 8: Regândirea infrastructurii educaționale conform tendințelor demografice, migratorii și socioeconomice;
-Obiectivul general 1.1: Fundamentarea corectă a planului de școlarizare

Care sunt măsurile pe care le-ați luat și care sunt acțiunile concrete și indicatorii care au rezultat din aceste obiective ?

O școală bună în proximitatea locuinței nu poate fi decât un mare avantaj pentru elevi și părinți.

Ce măsuri întreprindeți pentru ca fiecare școală să fie sau să devină o școală bună?

Dezavantajele învățământului în două schimburi sunt multiple, printre care amintim:

-copiii nu mai pot desfășura activități extracuriculare după-amiaza, în sălile de clasă;
-nu se poate desfășura programul Școală după Școală;
-este dificil pentru părinți să asigure transportul copiilor la amiază sau să îi supravegheze dimineața;
-randamentul scăzut al copiilor și oboseala;
-spațiu insuficient în curtea școlii, un număr prea mare de elevi este mai greu de supravegheat și duce și la probleme de disciplină;
-timp redus cu familia.

Dezavantajele aglomerării școlilor și ale învățământului în schimburi sunt multiple, și suntem cu toții conștienți că nu aduc vreun beneficiu elevilor sau comunității, vă solicităm să demarați acțiunile necesare pentru rezolvarea acestei situații.

Vă solicităm astfel, pe termen scurt,  reducerea circumscripției școlii IL Caragiale, înainte de începerea înscrierilor la clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2023-2024, precum și adoptarea unor măsuri care să diminueze numărul părinților care recurg la falsificarea reședinței sau a domiciliului.

Pe termen lung considerăm necesară crearea unui grup de lucru la nivelul instituțiilor locale (inspectorat școlar, primăria municipiului Sibiu, conducerile școlilor suprapopulate, reprezentanți părinți) care să analizeze situația aglomerării școlilor sibiene și să elaboreze un plan strategic pe termen mediu și lung, cu măsuri clare care să vizeze un număr optim de elevi în fiecare școală.

De asemenea, considerăm oportună găsirea unor soluții prin care părinții copiilor ce urmează să fie înscriși la clasa pregătitoare să poată găsi ușorinformații obiective despre ce înseamnă o școală bună / un învățător bun.

Astfel ar putea fi gândit un set de date comune pe care fiecare școală să trebuiască să le comunice în acest sens, pe lângă oferta fiecărei școli, unde acestea se promovează cum cred de cuviință.
Acest set de date comune ar putea include informații despre: rezultate promovabilitate la evaluarea națională în ultimii ani(grad promovabilitate, procente note, etc), rezultate la evaluările de la clasele aIIa, a IVa, aVIa si a VIIIA, gradul de ocupare al școlii, gradul de satisfactie al elevilor/ părinților, numărul cazurilor de violență / bullying raportate.

Aceste informații ar putea contribui la o mai bună informare a părinților și la fundamentarea deciziei privind alegerea școlii pe date concrete, obiective, și nu doar pe opinia experienței cunoscuților, cum se întâmplă în prezent.

Ne dorim educație de calitate pentru copiii noștri, spații adecvate și suficiente în școlile sibiene, pentru elevi și pentru cadrele didactice, cu învățământ într-un singur schimb, de dimineață.

Așteptăm măsuri ferme care să ducă la rezolvarea situației și vă asigurăm că vom depune toate eforturile pentru a contribui la conștientizarea efectelor negative pe care le aduce lipsa acestor măsuri în comunitatea sibiană.

Cu respect,
Părinții Școlii Gimnaziale I.L.Caragiale Sibiu,
prin reprezentant Maria Neamțiu Ionică

Sibiu, 19 ianuarie 2023

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.