fbpx

În școlile din Iași, crește interesul față de limba rusă

Photo 64968879 © Juan Moyano | Dreamstime.com

În contextul războiului din Ucraina, crește interesul față de limba rusă în școlile din Iași, relatează  publicația locală Ziarul de Iași.

Profesoara Zinaida Gromic, interviievată de jurnaliștii publicației citate, predă limba rusă de 40 de ani şi spune că în ultima perioadă a observat o amplificare a interesului pentru această limbă străină. Profesoara este venită din Transnistria, profesează de 15 ani în România şi este atât profesoară de limba rusă maternă la Şcoala Profesională Focuri, unde există o comunitate de ruşi lipoveni, cât şi profesoară de limba rusă modernă la Liceul Tehnologic „Petru Poni” din Iaşi.

Chiar dacă limba rusă modernă se studiază în doar patru şcoli din Iaşi, elevii care doresc să studieze îşi pot alege această materie ca a doua sau a treia limbă. Apoi, ei vor merge la respectivele unităţi de învăţământ pentru a face acele ore.

„Numărul creşte, eu văd că se adresează din ce în ce mai mulţi, chiar şi în Iaşi, pentru a studia limba rusă. Au aflat în ce şcoli se face şi îşi trimit copiii. Deja se vede o înviorare, dar, bineînţeles că sunt mai puţini decât la celelalte limbi”, spune Zinaida Gromic.

În nicio şcoală studiul limbii ruse nu este obligatoriu. Elevii care doresc să studieze fie limba rusă modernă, fie limba rusă maternă, o aleg ca a doua sau a treia limbă. Profesoara a explicat că sunt atât elevi din Republica Moldova, cât şi români care vor, unii dorind chiar să obţină şi certificatul lingvistic.

Totodată, cei care aleg să studieze limba în liceu, vor susţine, la finalul clasei a XII-a, competenţele lingvistice la Examenul de Bacalaureat.

În contextul războiului, de când au venit şi refugiaţii, „se observă o înviorare”.

„Foarte mulţi îşi doresc să înveţe limba rusă, nu ucraineana, pentru că ucraineana nu prea se face la Iaşi. Există şi adulţi care îşi doresc să studieze, pentru că şi-au dat seama că au nevoie de asemenea cunoştinţe. Sunt cazuri în care părinţii copiilor vor să asiste la ore, pentru a învăţa măcar noţiunile de bază”, susţine Zinaida Gromic.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/stock-photo-question-do-you-speak-russian-written-russian-chalkboard-pot-pencils-some-books-flag-russia-image64968879

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.