fbpx

TikTok riscă o amendă uriașă pentru neprotejarea confidențialității copiilor din Marea Britanie

foto: dreamstime.com

TikTok ar putea plăti o amendă de 27 de milioane de lire sterline, după ce autoritățile au descoperit că este posibil ca platforma să fi încălcat legea privind protecția datelor din Marea Britanie, neprotejând confidențialitatea copiilor.

Autoritățile au emis platformei de socializare o „notificare de intenție” – un document legal care precede o potențială amendă. Acesta stabilește că, în perioada mai 2018 – iulie 2020, TikTok ar fi prelucrat datele copiilor cu vârsta sub 13 ani fără consimțământul adecvat al părinților, nu a furnizat informații adecvate utilizatorilor săi într-un mod concis, transparent și ușor de înțeles și a procesat o categorie specială de date fără temei legal.

„Cu toții ne dorim să poată învăța copiii și să experimenteze lumea digitală, dar cu protecția adecvată a confidențialității datelor. Companiile care furnizează servicii digitale au obligația legală de a pune acele protecții, dar opinia noastră provizorie este că TikTok nu a îndeplinit această cerință”, a declarat comisarul pentru informații John Edwards, pentru itv.

ICO (Biroul Comisarului pentru Informații) analizează modul în care peste 50 de servicii online diferite se conformează Codului Copiilor (Children’s Code): „(…) din punctul nostru de vedere, nu și-au luat suficient în serios responsabilitățile legate de siguranța copiilor”.

Lansat în septembrie anul trecut, Codul Copiilor a pus în aplicare noi coduri de practică și sancțiuni financiare pentru serviciile online care ar putea fi accesate de copii, bazate pe legile existente privind protecția datelor.

ICO a spus că constatările sale sunt provizorii și nu trebuie trasă nicio concluzie în privința încălcării legii. Pentru a se trage o astfel de concluzie, ar fi trebui să fie aplicată o amendă.

„Această notificare de intenție, care acoperă perioada mai 2018-iulie 2020, este provizorie și, așa cum a declarat chiar ICO, nu se pot trage concluzii finale în acest moment. Deși respectăm rolul ICO în protejarea confidențialității în Regatul Unit, nu suntem de acord cu opiniile preliminare exprimate și intenționăm să răspundem oficial în timp util”, a declarat un purtător de cuvânt al platformei TikTok.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.