
Raportul elevi per cadru didactic, în învățământul preuniversitar din România, este 13, arată nu raport publicat, astăzi, de Ministerul Educației.
Potrivit documentului, în comparație cu anul școlar anterior, numărul elevilor ce revine unui cadru didactic a rămas constant pentru toate nivelurile de învățământ, cu excepția învățământului gimnazial de masă. Nivelul gimnazial din mediul rural continuă să aibă cel mai redus raport, 8 elevi per cadru didactic.
În ultimii ani școlari, raportul elevi per cadru didactic a înregistrat valori relativ constante pe fiecare nivel de educație, observă autorii studiului. În anul școlar de referință al raportului, nu se înregistrează variații cu privire la numărul elevilor ce revine unui cadrul didactic, pe niveluri de învățământ, cu excepția învățământului gimnazial de masă unde raportul elevi per cadru didactic scade ușor. Cele mai crescute valori ale indicatorului continuă să se înregistreze în învățământul primar (18-19 elevi/cadru didactic).
Pe niveluri de învățământ, se observă că:
• Cel mai scăzut raport (10 elevi/cadru didactic) rămâne în învățământul gimnazial, în timp ce în învățământul primar de masă indicatorul are cea mai ridicată valoare (19 elevi/cadru didactic).
• Atât în învățământul primar, cât și în învățământul gimnazial se înregistrează diferențe semnificative între învățământul special și cel de masă, determinate de specificul activității didactice: în învățământul special un cadru didactic lucrează în medie cu 2-3 copii, comparativ cu media de 19 copii din învățământul primar de masă sau de 10 copii în învățământul gimnazial de masă.
Mediul de rezidență al unității de învățământ rămâne un important factor de diferențiere a valorilor acestui indicator. Astfel:
• În ultimii ani, în cazul învățământului preșcolar, numărul de copii per cadru didactic este semnificativ mai mare în mediul rural, în comparație cu mediul urban (16 copii, respectiv 12 copii la un cadru didactic).
În învățământul primar și gimnazial raportul se inversează, valoarea indicatorului fiind mai mare în mediul urban. Diferența pe medii de rezidență în învățământul primar de masă rămâne constantă față de anul anterior, iar în învățământul gimnazial de masă se reduce.
Raportul poate fi citit, integral, aici: Raport_Stare_invatamant_preuniv-2023-2024
S-a luat în calcul și faptul că în rural profesorul are clase simultan?
Eu chiar daca lucrez in mediul rural dintotdeauna am avut doar clase numeroase! Si acum am 25 de elevi in pregatitoare, ceea ce este foarte mult! Mi-ar placea sa lucrez si eu cu 15-16 elevi, dar…