fbpx

Guvernul nu-și respectă promisiunea. Salariile profesorilor vor fi majorate cu doar 13%, de la 1 ianuarie

Guvernul nu-și respectă promisiunea. Salariile profesorilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024, însă nu cu cât li se promisese după greva generală, ci cu doar 13%. În vară, sindicaliștii spuneau că greva va fi reluată dacă promisiunile obținute nu vor fi respectate.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență consultat de Digi24, salariile de bază brute ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

– începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

– începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

Greva generală din sistemul de învățământ, care a avut loc în vara acestui an, a fost suspendată sub rezerva că va fi reluată, dacă principiile enunțate în Ordonanța de Urgență privind salarizarea nu vor fi respectate.

Comunicatul de presă transmis de sindicate la acea vreme:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.