fbpx

Guvernul a decis cum se calculează indicele COVID-19 la mia de locuitori

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va formaliza modul în care este calculat indicele de infectare cu COVID-19 la mia de locuitori.

Decizia vine în contextul unei controverse publice, care a fost declanșată de cifrele diferite pentru București anunțate, marți, de INSP și de Grupul de Comunicare Strategică.

”Ieri a fost o dezbatere în media, aici, domnule ministru al Sănătăţii, şi dumneavoastră, şi domnul ministru Vela, şi eu am declarat public că numărul de persoane dintr-o localitate pe baza căruia se decide indicele este cel care există la Evidenţa Populaţiei. Se ştie că, săptămânal, în ziua de luni se actualizează pe baza datelor de la Evidenţa Populaţiei numărul de cetăţeni dintr-o localitate. De ce trebuie ţinut cont de acest indice, pentru că acesta este cel mai aproape de realitate, pentru că Evidenţa Populaţiei ştie foarte clar cine are domiciliu, cine are rezidenţă în localitatea respectivă. Vă rog să nu mai toleraţi ca angajaţi ai INSP să furnizeze informaţii publice care nu respectă deciziile noastre. Tocmai din acest motiv am decis împreună cu Ministerul de Interne să înscriem foarte clar acest lucru în anexa Hotărârii de Guvern ca să se ştie limpede că indicele se calculează raportat la populaţia care este actualizată săptămânal de către Evidenţa Populaţiei”, a declarat Ludovic Orban, miercuri, în şedinţa de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a comentat, la rândul său, ieri, cifrele diferite cu privire la rata de infectare în București, făcute publice de INSP și GCS,

”Este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferete. Este urgentă corelarea datelor între aceste două instituții și aștept ca Guvernul să clarifice această problemă de urgență”,a  spus Iohannis, într-o conferință de presă.

INSP a revenit, marți, asupra cifrei care indică rata de infectare în București. Institutul a modificat cifrele raportate în cursul dimineții, care indicau o rată de infectare de 3,11 la mia de locuitori. Noua rată raportată este de 2,65 la mie.

INSP anunțase, inițial, că incidența cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile a depășit 3,11 la mia de locuitori, ceea ce ar însemna intrarea în scenariul roșu pentru Capitală.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, însă, o altă rată de infectare: 2,69 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. 

indicele covid indicele covid

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *