fbpx

Studiu: Oamenii cu probleme la aritmetică, mai predispuși să creadă știrile false despre COVID-19

Persoanele cu probleme la aritmetică (alfabetizare numerică slabă) sunt mai predispuși să creadă știrile false despre Covid-19, relatează The Guardian.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au declarat că descoperirile sugerează că îmbunătățirea abilităților analitice ale oamenilor ar putea contribui la combaterea epidemiei de „știri false” din jurul crizei de sănătate.
Cinci anchete naționale – care reflectă cotele naționale pentru vârstă și sex – au fost realizate în acest an pentru a evalua susceptibilitatea la dezinformare legată de coronavirus și influența acesteia asupra comportamentelor cheie legate de sănătate.
Studiul a constatat că cel mai consistent predictor al susceptibilității scăzute la dezinformare despre Covid-19 a fost alfabetizarea numerică – capacitatea de a digera și de a aplica informații cantitative pe scară largă.

Oameni din Irlanda, Spania, Mexic, SUA și Marea Britanie au luat parte la studiu. Nivelurile lor de alfabetizare numerică au fost calculate pe baza a trei teste de calcule aritmetice diferite.
Participanților li s-au prezentat nouă declarații despre Covid-19, unele false (de exemplu, rețelele 5G ne pot face mai susceptibili la coronavirus) și altele adevărate (de exemplu, persoanele cu diabet zaharat prezintă un risc mai mare de complicații ale coronavirusului).
Participanții au fost, de asemenea, întrebați despre percepția riscului asupra Covid-19, în ce măsură au respectat îndrumările de sănătate publică și despre probabilitatea de a se vaccina dacă un vaccin ar deveni disponibil.
În general, o susceptibilitate mai mare la știrile false a fost asociată cu respectarea mai scăzută a îndrumărilor de sănătate publică pentru Covid-19, precum și cu lipsa disponibilității oamenilor de a se vaccina împotriva virusului și de a recomanda vaccinul familiei și prietenilor vulnerabili.
Unii oameni de știință cred că susceptibilitatea la dezinformare este legată de punctele de vedere politice, în timp ce alții cred că este legată de abilitățile de a face un raționament, a explicat autorul studiului, dr. Sander van der Linden.

aritmetică

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.