fbpx

Gabriela Firea, după anunțul lui Iohannis: ”Guvernul s-a spălat pe mâini. Nu există așa ceva! Sunt aberații!

spălat pe mâini

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a comentat, la România TV, anunțul președintelui Iohannis în legătură cu formula de începere a noului an școlar.

”Până la urmă, responsabilitatrea estre aruyncată tot spre autoritățile locale. Guvernul s-a spălat pe mâini, toată lumea s-a spălat pe mâini. Guvernul trebuie să dea cadrul legal, cu normele care trebuie respectate. Este realmente o lipsă de responsabilitate. Am văzut-o și pe doamna ministru care nu a știut să răspundă la întrebarea unei realizatoarei dacă copiii trebuie să poate mască. Cum să poarte un copil de clasă primară mască? Nu există așa ceva! Sunt aberații!”, a spus Firea.

CONTEXT

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, condițiile în care va începe noul an școlar. Președintele a făcut anunțul după o întâlnire cu grupul interministerial care se ocupă de acest subiect. La ședință a participat și premierul Ludovic Orban, însoțit de mai mulți membri ai Guvernului.

Cele mai importante declarații făcute de președintele Klaus Iohannis:

Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la școală.

Pentru a ține cont de impactul pandemiei, în fiecare școală, localitate, au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate.

  • Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
  • Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
  • Scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Felul în care vca funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ.