fbpx

Emil Boc: Voi cere public demisia directorilor de școli care nu au la 15 septembrie toată infrastructura

Primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la Digi 24, că va cere demisia directorilor de școli care nu vor fi pregătiți pentru începutul noului an școlar.

”Am spus din timp: școlile să aibă bani, să fie pregătite. Directorilor care nu au la 15 septembrie toată infrastructura promisă le voi cere public demisia”, a afirmat Boc.

”Părinții au nevoie de predictibilitate, profesorii au nevoie de predictibilitate, noi avem nevoie de educație”, a mai spus edilul.

El a mai anunțat că în ședința de luni a Consiliului Local a făcut o rectificare de buget prin care au fost alocate 3 milioane de euro școlilor pentru achiziția de echipamente pentru varianta hibrid.

”Am făcut ședință din 3 august ca să nu îmi spună mie profesorii: <Știți, n-am avut bani>”, a explicat Boc.

”Administrațiile locale au în atribuțiile lor educația. Nu putem să așteptăm de la Guvern cu mâna întinsă”, a adăugat edilul.

”Am discutat cu inspectoratul școlar și suntem pregătiți să punem la dispoziție câteva spații alternative atât în curțile școlilor cât și în locații care se pretează activității educaționale, dacă ne vor solicita, dar asta va depinde foarte mult de cum va arăta situația epidemiologică. Suntem pregătiți pentru învățământul hibrid și acasă și la școală, care nu necesită spații multe suplimentare, e de discutat la învățământul primar unde ne-am dori foarte mult să fie prezență și la școală, nu doar online”, a mai spus Emil Boc.

 

CONTEXT

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi, condițiile în care va începe noul an școlar. Președintele a făcut anunțul după o întâlnire cu grupul interministerial care se ocupă de acest subiect. La ședință a participat și premierul Ludovic Orban, însoțit de mai mulți membri ai Guvernului.

Cele mai importante declarații făcute de președintele Klaus Iohannis:

Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la școală.

Pentru a ține cont de impactul pandemiei, în fiecare școală, localitate, au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate.

  • Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
  • Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
  • Scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Felul în care vca funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ.